Mrki kondor

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Mrki kondor
RežijaMetod Pevec
ScenarijMetod Pevec
Studio
Datum izida
8. december 1994
(TV SLO 2)
Dolžina
64 minut
DržavaSlovenija
Jezikslovenščina

Mrki kondor je slovenski dokumentarni TV film iz leta 1994, ki govori o Vitomilu Zupanu ob 80. obletnici njegovega rojstva.

Metod Pevec je Vitomila Zupana spoznal, ko je snemal film Nasvidenje v naslednji vojni. Zanj je dejal, da je rad postal ciničen in če mu nisi pariral, si postal žrtev.[1]

Kritike[uredi | uredi kodo]

Ivo Antič je napisal, da je Metod Pevec nadvse uspešno opravil svoje delo, saj je umirjeno in s posluhom dovolj izčrpno predstavil že kar legendarno osebnost slovenske literature, pri čemer se je izogibal poudarkom, ki bi kakorkoli nakazovali kult osebnosti, kakršnega lahko izzove markanten posameznik s specifično karizmo. Menil je tudi, da je pustil dejstvom in dokumentom, da govorijo sami ter da je svojo avtorsko manipulativnost uveljavljal predvsem povezovalno. Najbolj mu je bila zanimiva Hiengova oznaka Zupana kot romantika.[2]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Hrastar, Mateja. Vse je skrito v pripovedovanju zgodb. str. 38 in 39. Sobotna priloga (27.01.1996), letnik 38, številka 22. Dokument v zbirki Digitalne knjižnice Slovenije.
  2. Anti, Ivo. Zupan, mrki romantik. Delo (15.12.1994), letnik 36, številka 290. Dokument v zbirki Digitalne knjižnice Slovenije.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]