Morski rezervat

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Morski rezervat ali zavarovano morsko območje je predel morja in/ali obale, ki ga država ali druga javna ustanova ščiti zaradi izrednih naravnih in krajinskih značilnosti. Zaščita se izvaja s prepovedjo nekaterih dejavnosti, s financiranjem oskrbe in organizacije ter s podporo študijskim pobudam.[1]

Glavni vzrok za nastanek morskih zaščitenih območij je, kakor za kopne rezervate, ohranjanje naravnih značilnosti in njihovo preučevanje, pri čem je posebni poudarek na prepovedi gradnje novih stavb in na strogem nadzorstvu nad turističnim in komercialnim izkoriščanjem območja. Na žalost je prav zamuda pri ustvarjanju morskih rezervatov dovolila, da so se na obalah vrstile gradnje elitnih hotelskih in ekskluzivnih stanovanjskih objektov.

Klasifikacija[uredi | uredi kodo]

Čeprav IUCN predvideva možnost uvrstitve morskih rezervatov v vseh sedem kategorij rezervatov, je zaradi relativne novosti teh projektov večina vključena v skupino V, ki je najbolj splošnega značaja. Kategorije IUCN za morske rezervate so sledeče:

Večji morski rezervati[uredi | uredi kodo]

Morski rezervati

Sklici[uredi | uredi kodo]

 1. National Ocean Service. National Oceanic and Atmospheric Administration: Marine Protected Areas
 2. Convention for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources: CCAMLR to create world's largest Marine Protected Area, 28 October 2016.
 3. Environment News Service: Northwestern Hawaiian Islands Proclaimed a National Monument. 2006.
 4. Government of Kiribati: History of the Phoenix Islands
 5. Great Barrier Reef Marine Park Authority: Great Barrier Reef Outlook Report 2009
 6. Santuario dei Cetacei
 7. http://www.marinereservescoalition.org/resources/marine-reserves-around-the-world/chagos-marine-reserve-british-indian-ocean-territory/
 8. The Trilateral Wadden Sea Cooperation at waddensea-secretariat.org.
 9. Fisheries and Oceans Canada: Designation of Bowie Seamount as a Marine Protected Area
 10. Channel Island National Marine Sanctuary website: About the Sanctuary
 11. National Park Service: National Park Service Dry Tortugas National Park

Viri[uredi | uredi kodo]

 • Marine Protected Areas Government Website
 • Wells S., Sheppard V., van Lavieren H., Barnard N., Kershaw F., Corrigan C., Telek, K., Stock P., Adler E.: National and Regional Networks of Marine Protected Areas:A Review of Progress. (Master Evaluation for the UN Effort). World Conservation Monitoring Centre The Americas 2008.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]