Mont Sainte-Victoire (Cézanne)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Mont Sainte-Victoire
UmetnikPaul Cézanne
Leto1904-06
TehnikaOlje na platnu
KrajPrinceton University Art Museum

Mont Sainte-Victoire je serija oljnih slik francoskega umetnika Paula Cézanna.

Opis[uredi | uredi kodo]

Sainte-Victoire je gora na jugu Francije s pogledom na Aix-en-Provence. Postala je predmet številnih Cézannovih slik.

Na teh slikah je Cézanne pogosto skiciral železniški most na progi Aix-Marseille v dolini reke Arc v središču na desni strani slike. Zlasti v Mont Sainte-Victoire in na viaduktu doline reke Arc (1885–1887) je na tem mostu upodobil premikajoči se vlak.

Le pol leta po odprtju proge Aix-Marseille 15. oktobra 1877 je Cézanne v pismu Émilu Zolaju datiranem 14. aprila 1878 pohvalil Mont Sainte-Victoire, ki si ga je ogledal z vlaka med prehodom čez železniški most v dolini reke Arc, kot »motiv lepote (lep motiv)« [1] in približno istega leta je začel serijo, v kateri je upodobil to goro. [2]

Te slike pripadajo postimpresionizmu. Cézanne je vešč pri analizi: z opisom narave uporablja geometrijo in z različnimi barvami predstavlja globino predmetov.

Galerija[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Paul Cézanne, Correspondance, recueillie, annotée et préfacée par John Rewald, nouvelle édition révisée et augmentée, Paris: Bernard Grasset, 1978, p. 165.
  2. »Tomoki Akimaru, "Cézanne and the Steam Railway (1)~(7)", Japan, 2012«. Tomokiakimaru.web.fc2.com. Pridobljeno 22. marca 2014.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]