Mošeja Jami Ul-Alfar, Kolombo

Jami Ul-Alfar Mosque
කොලඹ කොටුව රතු පල්ලිය
Detajl fasade Jami Ul-Alfar
Napaka Lua v Modul:Mapframe v vrstici 379: attempt to perform arithmetic on local 'lat_d' (a nil value).
Splošni podatki
Tipmošeja
Arhitekturni slogneo indo-saracenski slog
LokacijaPettah, Kolombo, Šrilanka
Koordinati
Začetek gradnje1908
Dokončano1909
Projektiranje in gradnja
ArhitektHabibu Labbe Saibu Labbe
Spletna stran
http://www.redmasjid.com/

Mošeja Jami-Ul-Alfar (znana kot Samman Kottu Palli[1], Rathu Palliya, Rdeča mošeja) je zgodovinska mošeja v Kolombu na Šrilanki. Stoji na ulici Second Cross Street v okrožju Pettah. Mošeja je ena najstarejših v Kolombu in priljubljena turistična znamenitost.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Gradnja mošeje Jami-Ul-Alfar se je začela leta 1908 in bila končana leta 1909. [2][3] Mošejo je naročila lokalna muslimanska skupnost s sedežem v Pettah, da bi zadovoljila svojo zahtevano petkratno molitev in džuma-namaz v petkih. Oblikovalec in graditelj mošeje je bil Habibu Labbe Saibu Labbe (nekvalificiran arhitekt) in temelji na podrobnostih / slikah indo-saracenskih stavb, ki so mu jih prinesli južnoindijski trgovci. Je hibridni slog arhitekture, ki črpa elemente iz avtohtone indo-islamske in indijske arhitekture in ga združuje z neogotskim in neoklasičističnem slogom. Zmogljivost ima 1500 vernikov, a jih je takrat pri molitvah na začetku sodelovalo le okoli 500.

Je značilna rdeče bela kot lizika (slaščica) črtasta dvonadstropna stavba s stolpno uro in spominja na Jamek mošejo v Kuala Lumpurju v Maleziji (zgrajena leta 1910). Mošeja Jami Ul-Alfar je bila, dokler niso zgradili višjih stavb, razpoznavni znak Kolomba, ko so se mornarji približali pristanišču.

Leta 1975 je mošeja s pomočjo sklada Haji Omarja kupila številne sosednje posesti za potrebe širitve mošeje, da bi povečali njeno zmogljivost na 10.000 vernikov. [4]

Arhitektura[uredi | uredi kodo]

Arhitektura te mošeje je zelo posebna s svojo zelo impresivno obliko, podobno sladkorni palači, z barvasto fasado v rdečih in belih vzorcih, kot plastična pogača ali lizika. Rdeča barva prevladuje na fasadi te mošeje, vendar ne zmanjšuje duhovne vrednosti, ki jo vsebuje ta veličastna stavba. V notranjosti prevladuje zelena barva. Ne samo, da prikazuje učinek rdeče-bele plastične torte, arhitekt te mošeje poskuša postaviti vzorec ukrivljenosti tudi na strehi. Ta vzorec se uporablja skoraj na vsakem vhodu, ki povezuje notranje dvorišče mošeje z molitveno dvorano v pritličju.

Kot je običajno pri gradnji mošeje, je Jami Ul-Alfar opremljena tudi z minaretom. Sicer ima stavba skupno štirinajst stolpov, dva srednje velika, ostalo pa so majhni. Lokacija mošeje je prav sredi muslimanske skupnosti, zato je na vsakem kotu strehe zvočnik za klicanje k molitvi.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Deen, M. Haris Z (9. oktober 2015). »Saibo Lebbe: The unlettered architect who designed and built Red Mosque«. The Island. Pridobljeno 28. januarja 2016.
  2. Cooray, Nilan (27. november 2011). »Quarterly Tours - No. 20« (PDF). National Trust of Sri Lanka. str. 2–3. Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 10. novembra 2017. Pridobljeno 14. junija 2017.
  3. Achmad, Laila (18. marec 2015). »10 beautiful mosques you've probably never heard of«. Aquila Style. Pridobljeno 14. junija 2017.
  4. »A Spiritual Journey«. Time Out. Pridobljeno 16. junija 2017.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]