Minister za ekonomski razvoj Italijanske republike

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Minister za ekonomski razvoj Italijanske republike (italijansko Ministro dello Sviluppo Economico) je predstavnik ministrstva, ki je pristojno za proizvodne dejavnosti, mednarodno trgovino, komunikacije, energijo in enotnost gospodarstva.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Ministrstvo za ekonomski razvoj je v času republiškega obstoja največkrat zamenjalo ime in funkcije. V samem začetku (od leta 1861, torej še za časa kraljevine) je to bilo ministrstvo za kmetijstvo, industrijo in trgovino. Pozneje je bilo ukinjeno, razdeljeno na dve ministrstvi, nato na tri, nato spet združeno. Leta 1929 je bilo preimenovano, v zadnjih časih kraljevine preurejeno in obnovljeno, nato spet razdeljeno. Republiška vlada ga je prikrojila novim potrebam, leta 1966 je bilo ministrstvo razširjeno na obrtništvo, dokler ni bilo popolnoma preurejeno leta 1999. Postalo je ministrstvo za proizvodnjo in je obsegalo kmetijstvo, industrijo, obrt, trgovino, zunanjo trgovino in komunikacije, a že leta 2001 so komunikacije dobile lastno ministrstvo, leta 2006 prav tako zunanja trgovina. Leta 2008 sta se obe slednji ministrstvi ukinili, prav tako samo ministrstvo za proizvodnjo in skupno so sestavila Ministrstvo za ekonomski razvoj.

Velja pripomniti, da je razlika med tem ministrstvom in ministrstvom za ekonomijo in finance v nekaterih primerih samo finančnega značaja, na primer ministrstvo za ekonomski razvoj ugotovi potrebo po neki inovaciji, ministrstvo za ekonomijo pa zadevo finansira in koordinira njeno izvedbo.

Pristojnosti[uredi | uredi kodo]

Glavne pristojnosti ministrstva za ekonomski razvoj so sledeče:

Ministrstvo za ekonomski razvoj ima sedež v Rimu. Trenutni (2013) minister je Flavio Zanonato.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Manzella, A.: Il parlamento, Bologna 2003

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]