Millvina Dean

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Eliza Gladys »Millvina« Dean, britanska javna uslužbenka in kartografinja * 2. februar 1912 Branscombe, Združeno kraljestvo31. maj 2009 Ashurst, Združeno kraljestvo.

Milvina Dean
Millvina dean-april 1999.jpg  *
Millvina Dean aprila 1999
Rojstvo2. februar 1912
Branscombie  *
Smrt31. maj 2009 (97 let)
Ashurst  *
DržavljanstvoVelika Britanija
Poklicuslužbenka  *
Poznana poNajmlajša potnica na Titanicu in zadnja preživela potnica s Titanica

Milvina Dean je bila zadnja preživela potnica s Titanica, umrla je v starosti 97 let.[1] V času potopa, ko je bila stara 2 meseca, je bila tudi najmlajša potnica na krovu.[2] Potovala je s svojimi starši in svojim bratom v ZDA, kjer so hoteli odpreti tobačno trgovino, a ker je oče Millvine Dean umrl v nesreči, se je družina kmalu vrnila v Anglijo.

Dean je prejela izobraževanje, ki so ga financirale dobrodelne organizacije, namenjene preživelim potopa Titanica, nato je zasedla različne poklice: uslužbenka mehaničnega podjetja, pomočnica v tobačni trgovini, tajnica in med drugo svetovno vojno kartografinja.

Med leti 1980 in 1989, ko se je število preživelih ljudi nesreče zmanjševalo, se je pozornost postopoma usmerila k Milvini Dean, ki je sodelovala pri mnogih dogodkih, povezanih s Titanicom, kot so otvoritve muzejev in razstav ter na konvencijah. Bila je v več televizijskih dokumentarcih in je prejela tudi veliko količino pisem v zvezi z nekaterimi občutljivimi temami, kot so raziskovanje razbitine Titanica in obnavljanje predmetov.

Leta 2009 so zdravstvene težave in finančne težave Milvino Dean prisilile, da se je spoprijela z določenimi spomini. Prejela je tudi velike donacije od Jamesa Camerona, Leonarda DiCaprija in Kate Winslet (režiserja in glavnih igralcev filma Titanic). Dean je umrla zaradi pljučnice v nedeljo, 31. maja 2009, v starosti 97 let. Njeno truplo je bilo kremirano, pepel pa po njenih željah raztresen v morje pred pomolom ladij razreda Olympic v Southamptonu, od koder je Titanic odplul na svojo prvo in edino plovbo.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "Last Titanic survivor, a baby put in a lifeboat, dies at 97". 1. junij 2009.
  2. "Last Titanic survivor dies aged 97". 31. maj 2009.