Milan Kamnik

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Milan Kamnik
Osnovni podatki
Rojstvo26. september 1957({{padleft:1957|4|0}}-{{padleft:9|2|0}}-{{padleft:26|2|0}}) (63 let)
Slovenj Gradec
Slogifolk, country
Poklicpevec
Glasbilaguitar,harmonica
Povezani
ustvarjalci
Duo Kora,Ansambel KORA,Ansambel VITAMIN

Milan Kamnik, slovenski kantavtor in pevec zabavne glasbe, * 26. september 1957, Slovenj Gradec.

Življenje in delo[uredi | uredi kodo]

Osnovno šolo je obiskoval na Prevaljah in na Ravnah na Koroškem. Na Prevaljah se je izučil za stavbnega kleparja, srednjo strojno šolo pa je končal leta 1978 v Mariboru. Dve leti kasneje se je zaposlil v Železarni na Ravnah. Leta 1997 je pridobil status samostojnega kulturnega delavca.

Glasbeno pot je začel kot pevec v šolskem zboru na Prevaljah, nadaljeval pa v vaškem ansamblu, kjer je preigraval svetovne in jugo uspešnice. Prav preselitev k mami na Ravne (prej je 14 let živel pri teti in starem očetu) je vplivala na njegovo glasbeno usmeritev. Začel je poslušati Boba Dylana in mnoge folk izvajalce, ki so bili takrat dosegljivi samo prek tujih radijskih postaj. Takrat je s prijateljem Tonijem Apohalom ustanovil duet Kora, ki so ga mnogi primerjali s sicer mnogo slavnejšima Simonom & Garfunklom, kljub temu pa je bil Duo Kora dolga leta poglavje zase na slovenski zabavni sceni.

Milan Kamnik je svoj prvenec Dolina smrti v celoti posnel v Zagrebu in izdal leta 1996 pri mariborski založbi Conan. Znamenita priredba Put another log on the fire Shela Silversteina – v Milanovem prevodu Pacl gr na ojgn – je še danes ena njegovih največjih uspešnic. V Libeličah in Svetneči Gašper je spisal po literarni predlogi Prežihovega Voranca Pot na klop. Drugi album Ibržnik (Odvečnež) je prav tako posnel v zagrebškem studiu Eldorado. Tudi tega je v celoti produciral Rista Ibrić, član kantri zasedbe Plava trava zaborava. Vpliv kantrija je slišen tudi na tem albumu. Največje uspešnice s te plošče so naslovna Ibržnik, Pot na Koroško, Na deželi in Fršolnga. Skoraj polovica njegovih pesmi je v koroškem narečju.

Septembra 2001 izda tretji album Je še kdo srečnejši kje?, na katerem postreže z novimi uspešnicami Vode pa ni, slavospevom Uršlji gori, Upanje za božič in pesmijo iz njegovih zgodnjih začetkov, ko je še delal v Železarni Ravne, z naslovom Je še kdo srečnejši kje?.

Februarja 2003, na obletnico smrti Prežihovega Voranca, izda album Prežih in jaz, ki še poglobi vez med pisateljem in Milanom.

V samozaložbi izda aprila 2004 album Brez narečja ni jezika, ki vsebuje tudi skladbo Tiha voda vejke grabne dieva, s katero nastopi na festivalu narečnih popevk, in še nekaj novih skladb, pa tudi že prej objavljeno Pac'l gr na ojgn. V pesmi Tatovi nebes opozori na pohlep veletrgovcev, ki so pozidali najboljša zemljišča. Druge bolj znane skladbe z albuma so Bauči, Brez narečja ni jezika in priredba ljudske Pesmi od rojstva.

Po krajšem premoru se decembra 2006 odloči izdati album Gnar, ki ga v celoti posname v mežiškem studiu Puzzle. Pesmi sta aranžirala Dejan Dimec in Gorazd Čepin. Leta 2010 se mu uresniči življenjska želja. Peter Orešič, znani radijski voditelj in ljubitelj kantrija, ga je povabil s seboj v Nashville. Tam je Milan spoznal kitarista in producenta Charlieja Kelleyja, ki je največ pripomogel k popolnemu kantri zvoku albuma Za mušter, na katerem so sodelovali pedal steel kitarist Mike Johnson, bobnar Mike Zimmerman, basist David Spicher in violinist Ryan Joseph. Harmoniko je v novi priredbi Pacl gr na ojgn in Hotuljski polki raztegnila Lynn Marie, Slovenka po rodu, ki živi in dela v Nashvillu. K priredbama svojih Pri zdravniku in Skurne besiede je Milan dodal še nove skladbe Šnel Pepi, Frančka, Koroški swing in Tajkun ter še eno priredbo pesmi Steva Warinerja Small town girl, v prevodu Dekle z vasi. Za mušter je naslovna pesem Mitja Šipka in Albina Krajnca.

Aprila 2014 se ponovno poda čez lužo k staremu znancu Charlie-ju Kelley-u v Nashville. Posname sedem skladb za jubilejni dvojni album "40 let Grta pa douta", ki izide oktobra istega leta.Odlični posnetki so tudi tokrat Milanov zaščitni znak. Pokojnim prijateljem se je poklonil v čudoviti pesmi Prijateljem v spomin, poleg priredb starih skladb Je še kdo srečnejši kje, Moj dedi in Nazaj domov so na albumu še novi posnetki Grta pa douta, Zadeli ste v Črno in priredba Nelsonove On the road again (Spet na cesto grem). Leta 2015 je postal član Umetniškega kluba 101 (UK101), ki mu je omogočil snemanje videospota za skladbi TIHA VODA VEJKE GRABNE DIEVA in GNAR. Za najnovejšo skladbo A ŠE 'MAM SPLOH PRAVICO so neutrudni kreatorji UK101, Tadej Ošlovnik, Mojca Kamnik, Aljaž Lipuš in Aleksander Smode videospot posneli v enem samem dnevu.

Albumi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]