Mikonazol

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Mikonazol
Klinični podatki
Način uporabetopično
Oznaka ATC
Pravni status
Pravni status
  • UK: Rp (Le na recept)
  • na recept
Farmakokinetični podatki
Biološka razpoložljivostn/a
Presnovan/a
Razpolovni časn/a
Izločanjen/a
Identifikatorji
  • (RS)-1-(2-(2,4-diklorobenziloksi)-2-(2,4-diklorofenil)etil)-1H-imidazol
Številka CAS
PubChem CID
DrugBank
CompTox Dashboard (EPA)
ECHA InfoCard100.041.188 Uredite to na Wikipodatkih
Kemični in fizikalni podatki
FormulaC18H14Cl4N2O
Mol. masa416,127 g/mol

Mikonazol je imidazolna protiglivična učinkovina, ki jo je razvilo podjetje Janssen Pharmaceutica. Uporablja se topikalno (lokalno) na koži in sluznicah pri površinskih glivičnih okužbah. Zavira sintezo ergosterola, ki je poglaviten sterol v membrani glivnih celic. Deluje tudi proti leishmaniozi, ki jo povzroča enoceličar; ta v celični membrani prav tako vsebuje ergosterol. Poleg protiglivičnega in antiparazitskega delovanja izkazuje tudi blago učinkovitost proti bakterijam.

Indikacije[uredi | uredi kodo]

Mikonazol se uporablja zlasti v zdravilih za zunanjo uporabo pri glivičnih okužbah stopal in kože. Uporablja se tudi vaginalno pri glivični okužbi nožnice in oralno pri glivičnih okužbah v ustih.

Interakcije[uredi | uredi kodo]

Za razliko od nistatina se pri peroralni uporabi mikonazola del učinkovine v črevesju absorbira v sistemski obtok in lahko povzroča interakcije z drugimi zdravili (antikoagulanti, fenitoin, terbinafin, novejši atipični antipsihotiki, ciklosporin in nekateri statini).

Primeri zdravil[uredi | uredi kodo]

Primer zdravila, ki vsebuje mikonazol in je dostopno v Sloveniji tudi brez recepta, je Krkina krema Daktarin® 20 mg/g, ki vsebuje mikonazol v obliki mikonazolijevega nitrata.