Mikonazol

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Mikonazol
(±)-Miconazole Enantiomers Structural Formulae.png
Sistematično (IUPAC) ime
(RS)-1-(2-(2,4-diklorobenziloksi)-2-(2,4-diklorofenil)etil)-1H-imidazol
Klinični podatki
Način uporabe topično
Legal status
Pravni status
  • UK: Rp (Le na recept)
  • na recept
Farmakokinetični podatki
Biološka razpoložljivost n/a
Presnova n/a
Razpolovni čas n/a
Izločanje n/a
Identifikatorji
Številka CAS 22916-47-8
Oznaka ATC D01AC02 (WHO) A01AB09 A07AC01 G01AF04
PubChem CID 4189
DrugBank APRD01115
Kemični podatki
Formula C18H14Cl4N2O
Mol. masa 416,127 g/mol

Mikonazol je imidazolna protiglivična učinkovina, ki jo je razvilo podjetje Janssen Pharmaceutica. Uporablja se topikalno (lokalno) na koži in sluznicah pri površinskih glivičnih okužbah. Zavira sintezo ergosterola, ki je poglaviten sterol v membrani glivnih celic. Deluje tudi proti leishmaniozi, ki jo povzroča enoceličar; ta v celični membrani prav tako vsebuje ergosterol. Poleg protiglivičnega in antiparazitskega delovanja izkazuje tudi blago učinkovitost proti bakterijam.

Indikacije[uredi | uredi kodo]

Mikonazol se uporablja zlasti v zdravilih za zunanjo uporabo pri glivičnih okužbah stopal in kože. Uporablja se tudi vaginalno pri glivični okužbi nožnice in oralno pri glivičnih okužbah v ustih.

Interakcije[uredi | uredi kodo]

Za razliko od nistatina se pri peroralni uporabi mikonazola del učinkovine v črevesju absorbira v sistemski obtok in lahko povzroča interakcije z drugimi zdravili (antikoagulanti, fenitoin, terbinafin, novejši atipični antipsihotiki, ciklosporin in nekateri statini).

Primeri zdravil[uredi | uredi kodo]

Primer zdravila, ki vsebuje mikonazol in je dostopno v Sloveniji tudi brez recepta, je Krkina krema Daktarin® 20 mg/g, ki vsebuje mikonazol v obliki mikonazolijevega nitrata.