Metilirano živo srebro

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Kemijska formula (X predstavlja katerikoli anion)
Trirazsežnostni model.

Metilirano živo srebro (kemijska formula CH3Hg+) je zelo nevrotoksična spojina živega srebra, ki nastaja z biometilacijo, se dobro absorbira v prebavilih, prehaja krvno-možgansko pregrado in posteljico.[1]

Kemijska zgradba[uredi | uredi kodo]

Metilirano živo srebro je kemijsko gledano monometilživosrebrov (II) kation, sestavljen iz metilne skupine (CH3-), vezane na živosrebrov ion. Kot pozitivno nabiti ion se veže z raznimi anioni, kot so Cl-, hidroksilni ion (OH-), nitratni ion (NO3) ... Izkazuje tudi visoko afiniteto do anionov, ki vsebujejo žveplo, zlasti do tiolnih (SH–) skupin v aminokislini cistein in posledično beljakovinah, ki v svoji zgradbi vsebujejo to aminokislino; s tiolnimi skupinami tvori kovalentno vez. Z metiliranim živim srebrom se lahko veže več kot ena tiolna skupina,[2].

Viri[uredi | uredi kodo]

V sladki ali morski vodi so prisotne sicer zelo majhne količine živega srebra, ta pa se lahko z bakterijsko metilacijo pretvori v metilirano živo srebro, ki nato vstopi v prehransko verigo in se biokoncentrira (kopiči) v morskih organizmih.[3]

Zlasti v preteklosti so metilirano živo srebro proizvajali tudi v različnih industrijskih panogah, na primer pri proizvodnji acetaldehida.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. http://www.termania.net/slovarji/slovenski-medicinski-slovar/8221135/zivo-srebro?query=%C5%BEivo%20srebro, Slovenski medicinski e-slovar, vpogled: 19. 1. 2014.
  2. Govindaswamy, N.; Moy, J.; Millar, M.; Koch, S. A. (1992). »A distorted mercury [Hg(SR)4]2− complex with alkanethiolate ligands: the fictile coordination sphere of monomeric [Hg(SR)x] complexes«. Inorg. Chem. 26 (26): 5343. doi:10.1021/ic00052a001.
  3. http://www.zzv-ce.si/zivo-srebro Arhivirano 2014-02-03 na Wayback Machine., vpogled: 19. 1. 2014.