Mesečinka

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Mesečinka

Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Cnidaria (ožigalkarji)
Razred: Scyphozoa (klobučnjaki)
Red: Semaeostomeae (zastavičasti klobučnjaki)
Družina: Pelagiidae
Rod: Pelagia
Vrsta: P. noctiluca
Znanstveno ime
Pelagia noctiluca
Forsskal, 1775

Mesečinka (znanstveno ime Pelagia noctiluca) je majhna klobučnjaška meduza s polkrožnim klobukom izpod katerega visi 8 lovk.

Opis[uredi | uredi kodo]

Mesečinka ima škrlatno rdeč v rjavo se spreminjajoč klobuk, premera 1,5cm do 5cm. Kaže bioluminiscenco. Rob klobuka ima 16 robnih krp, 8 lovk in 8 čutnih betičev. Lovke so lahko dolge do 10 m na lovkah pa ima veliko število posebnih celic z ožigalkami. Mesečinka se potopi tudi do globine 70 m, največkrat jo pa opazimo na globini od 20-50 m.

Prehranjevanje[uredi | uredi kodo]

Prehranjuje se s planktonskimi bitji, ki jih lovi z ožigalkami. Ožigalke so napoljene s strupeno tekočino. Ko se žival ali človek dotakne ožigalke, se sproži in izbrizga strup. S tem plen omrtvi in ga z lovkami spravi skozi usta v telesno votlino na spodnji strani klobuka. Neprebavljenje ostanke skozi isto votlino izloči. Ožigalke ne služijo samo za omrtvičenje plena, temveč tudi za obrambo.

Dihanje[uredi | uredi kodo]

Kisik sprejema skozi celotno površino.

Gibanje[uredi | uredi kodo]

V vodi prosto lebdi ali pa plava tako, da se poganja z razpiranjem in stiskanjem klobuka.

Življenjski prostor[uredi | uredi kodo]

Živi v obrežnih vodah vseh morij, posebno v toplejših in zmernejših pasovih. Mesečinka je pogosta v Atlantiku, Sredozemskem morju. V južnem in srednjem Jadranu lahko včasih opazimo velike roje teh živali[1].

Razmnoževanje[uredi | uredi kodo]

So ločenih spolov. Razmnožujejo se spolno. V meduzi nastanejo spolne celice. Po združitvi semenčice z jajčecem se razvije migetalkasta ličinka. Ker je mesečinka v svojem razvoju izgubila polipni stadij se iz ličinke v enem mesecu razvije mlada meduza.

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Turk, Tom (1996). Živalski svet Jadranskega morja (1 izd.). Ljubljana : DZS. COBISS 61422080. ISBN 86-341-1825-8.