Merrion Square

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Merrion Square
Gregorijanske fasade Merrion Square
Gregorijanske fasade Merrion Square
Lokacija Dublin, Irska
Površina 11,7 akrov
Nastanek 1762
Upravnik Dublin Corporation

Trg Merrion (Merrion Square, irsko Cearnóg Mhuirfean) je gregorijanski vrtni trg na južni strani središča mesta Dublin na Irskem

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Trg je bil postavljen po letu 1762 in je bil v veliki meri zaključen do začetka 19. stoletja. Povpraševanje po takšnih gregorijanskih mestnih naseljih južno od reke Liffey je spodbudilo odločitev takratnega grofa Kildara (pozneje vojvoda Leinster), da bi zgradil svoj dublinski dom na takrat nerazvitem jugozahodu. Zgradil je največjo plemiško rezidenco v Dublinu, Leinster House, druga je samo Dublinski grad. Rezultat te gradnje je bil pojav treh novih stanovanjskih sosesk na južni strani, trg Merrion (s pogledom na vrt pred Leinster House), St. Stephen's Green in najmanjšo in zadnjo peto gregorijansko četrtjo v Dublinu, ki se je zgradila na trgu Fitzwilliam.

Aristokrati, škofi in bogatih so prodali svoje mestne hiše na severu in se preselili na nova območja južne obale.

Zapuščina[uredi | uredi kodo]

Vojaška straža pri spomeniku v spomin padlim obrambnih sil Irske, ki so padli pri obrambi države

Trg Merrion velja za enega najbolje ohranjenih trgov v mestu. Tri strani so obkrožene z gregorijanskimi mestnimi hišami; zahodna stran meji na Leinster House (sedež Oireachtas), vladne stavbe, naravoslovni muzej in Narodno galerijo. Osrednji vrt je zdaj javni park.

Wellingtonov obelisk v spomin na zmage Arthur Wellesleyja, prvega vojvodo Wellingtona, je bil prvotno predviden na trgu Merrion, vendar pa je bil postavljen v parku Phoenix po nasprotovanju stanovalcev trga. [1]

Zasedenost[uredi | uredi kodo]

Kip Oscarja Wilda

Do približno 1950-ih so bile hiše na trgu večinoma stanovanjske, danes pa jih večina uporablja za pisarne. Irski Rdeči križ, Kraljevi inštitut arhitektov Irske (RIAI) in Irsko gregorijansko društvo imajo svoj sedež na trgu.

Pesnik, romanopisec in satirik Oscar Wilde je živel na številki 1, pesnik W. B. Yeats je živel na št. 82 in Daniel O'Connell na številki 58, ki je zdaj znan kot O'Connell House, sedež Centra Keough Nuton [2] univerze Notre Dame, ameriškega kolidža. Bolnišnica za materinstvo je na severni terasi. Številne hiše na trgu imajo plošče z zgodovinskimi podatki o nekdanjih pomembnih prebivalcih, med njimi George William Russell in Sheridan Le Fanu.

Do leta 1972 je bilo britansko veleposlaništvo na št. 39; vendar je po Krvavi nedelji, streljanju na Severnem Irskem v množico več kot 20.000 ljudi, zgradba zgorela do tal [3].

Trenutno so na južni strani trga francosko in slovaško veleposlaništvo.

Kljub Trgu, ki ga večinoma zasedajo gospodarske enote, je tu več prebivalcev, med njimi modni oblikovalec Louise Kennedy, tajkun Dermot Desmond in ameriški irski financer Sean Reynolds.

Park[uredi | uredi kodo]

Park Merrion Square

Najzgodnejši načrt parka prikazuje dvojno linijo dreves okoli oboda, ki je bil pozneje v zgodnjih letih 19. stoletja ograjen z ograjo. Osvojen je bil načrt angleškega parka s travnimi površinami, neformalnimi drevesnimi skupinami, ukrivljenimi potmi in zasajanjem roba. [4]

Do leta 1960 je bil park odprt samo za prebivalce, ki so imeli zasebni ključ. Sedaj ga upravlja Dublinov mestni svet, v parku je kip Oskarja Wilda, ki je živel na številki 1 od leta 1855 do 1876, in številne druge skulpture in zbirka starih dublinskih svetilk. Irsko ameriški kipar Jerome Connor, najbolj znan po svojih delih Nuns of the Battlefield v Washingtonu D.C., je oblikoval javni umetniški del Eire [5]. V parku je tudi skulptura Jokerjevega stola v spomin na očeta Teda, zvezdo Dermota Morgana.

Park na trgu je bil imenovan "Nadškofa Ryana Park", po katoliškem nadškofu Dermotu Ryanu, ki je prenesel lastništvo na mesto. Leta 2009 je Dermot Ryan kritiziral v Murphyjevem poročilu; januarja 2010 je Dublin mestni svet iskal javno mnenje o preimenovanju parka. [10] Septembra 2010 je mestni svet glasoval za preimenovanje parka v park Merrion Square.

Park je uporabljala tudi St John Ambulance Brigade v spomin na letne dogodke, ko so se predstavili in tekmovali v prvi pomoči. Organizacijo je ustanovil sir John Lumsden K.B.E., M.D. leta 1903. V tem času je dr. Lumsden živel v bližini na 4 Fitzwilliam Place. Bil je glavni zdravstveni delavec v pivovarni Guinness in deloval z Mercerjevo bolnišnico.

Med prvo svetovno vojno sta oba, St. John Ambulance and the British Red Cross Society, delala skupaj. Obe organizaciji sta bili znani med irskimi ljudmi, še posebej na Merrionovem trgu, kjer je St John Ambulance delovala skoraj 50 let. Sedež je bil na 40. Merrion Square med prvo svetovno vojno, kasneje pa se je preselil na 14. Merrion Square.

Sklici[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Koordinati: 53°20′23″N 6°14′57″W / 53.33972°N 6.24917°W / 53.33972; -6.24917