Merkur Group

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Merkur Group je mednarodna skupina trgovskih podjetij, ki jo sestavljajo tri divizije:

- Divizija Merkur trguje s tehničnim blagom v sodobnih trgovskih centrih ( 24 centrov in 18 franšiznih prodajaln v Sloveniji ter spletni trgovini, 5 na Hrvaškem, 3 v Srbiji ter eden v Bosni in Hercegovini ).

- Divizija Mersteel je vodilni trgovec v jugovzhodni Evropi, ki zagotavlja nabavo in prodajo več kot 30.000 metalurških izdelkov.

- Divizija Big Bang je specialist za avdio, video in računalniške izdelke, telekomunikacije, belo tehniko, glasbo in igre.


Krovno podjetje celotne Merkur Group in hkrati Divizije Merkur je družba Merkur, d. d.

Krovno podjetje Divizije Mersteel je družba Mersteel, d. o. o.

Krovno podjetje Divizije Big Bang je družba Big Bang, d. o. o.

Vsaka divizija ima poleg krovnega še številna hčerinska podjetja, predvsem v tujini.


Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Merkur Group je nastala 1. 7. 2008 po uspešni reorganizaciji podjetij Skupine Merkur, katerih krovno podjetje je družba Merkur, d. d. Podjetja so se razdelila v tri vsebinsko zaokrožene divizije, ki skupaj tvorijo mednarodno Merkur Group.

Zametke divizijske organiziranosti v Merkur Group je že več let predstavljala družba Big Bang, d. o. o., ki je z lastnimi trgovskimi centri, lastno blagovno znamko in specializirano nabavno-prodajno strategijo in relativno samostojnim poslovanjem uspešno ohranjala položaj vodilnega trgovca z izdelki zabavne elektronike, informacijske tehnologije, bele tehnike in zabave (iger). Drugi korak reorganizacije je bila ustanovitev Divizije Mersteel in znotraj nje podjetja Mersteel, d. o. o., Naklo. Divizija Merkur je tudi po reorganizaciji ohranila svoje trgovske centre in obstoječ program, razen metalurgije, ki je bila prenešena na Divizijo Mersteel.


Viri[uredi | uredi kodo]

Objava družbe Merkur, d. d.: http://www.merkurgroup.eu/slo/novinarsko_sredisce0/sporocila_za_javnost/browse/2/article/41/merkur_ze_115_let/index.html?geoip=oupfbfdgoxrtqk&cHash=f6c1b9c867

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]