Medžimurski konj

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Medžimurski konji v Čakovcu.

Medžimurski konj (hrvaško međimurski konj, madžarsko muraközi ló, nemško Murinsulaner) je vrsta domačega konja iz Hrvaške, ki so ga ustvarjali v 19. stoletju v Medžimurju s križanjem noriškega ardenskega, peršeronskega, brabantskega in hrvaškega konja.

Medžimurski konj ima zelo močni telesni ustroj, ampak je njegov tek hiter in dinamičen. Učljiv, pokoren in poslušen konj, svoja nosilnost je velika.

V 19. in 20. stoletju je bil zelo razširjen v celem Karpatskem bazenu, pri težki industriji, kot tudi pri kmetijstvih in prevozih so radi imeli medžimurskega konja. V Prekmurju je skoraj vsak kmet medžimurskega konja imel. Po priključitvi Prekmurja kmeti so še vedno medžimurskega konja kupili iz sosednje Madžarske, kljub temu medžimurska vrsta ni bila udomačena v Sloveniji.

V drugi svetovni vojni je 80% konjov na Madžarskem poginilo, medžimurska vrsta je imela tudi veliko izgubo. Ostale konje so križali z belgijskimi konji, zaradi tega je danes redka čista medžimurska vrsta. Uradno je bil medžimurski konj med izumrlene živali razvrščen, dokler je Narodni Park Őrség na Madžarskem spet začel gojiti medžimurskega konja v 2000-ih letih in danes že veliko kobilarno imajo v Železni županiji, kljub temu je stanje medžimurskih konjov še vedno nizko.

Viri[uredi | uredi kodo]