Mešani gozdovi Pindskega gorstva

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Mešani gozdovi Pindskega gorstva
Map of ecoregion PA1217
Ekologija
BiomSredozemski gozdovi in makija
MejeMešani gozdovi Dinarskega gorstva, Balkanski mešani gozdovi, Egejski in zahodnoturški sklerofilni in mešani gozdovi in Ilirski listopadni gozdovi
Vrste ptic229[1]
Vrste sesalcev68
Geografija
Površina39.500 km2
DržaveGrčija, Severna Makedonija, Albanija in Kosovo
Varstvo
Izguba habitata36,395%
Zaščiteno4,32%

Mešani gozdovi Pindskega gorstva sestavljajo kopensko ekoregijo Evrope tako po WWF kot po Digitalnem zemljevidu evropskih ekoloških regij Evropske agencije za okolje. Spada med biom sredozemski gozdovi in makija ter je v palearktičnem kraljestvu.

Mešani gozdovi Pindskega gorstva so v gorskih delih južnega Balkana v širokem nadmorskem območju nad 300–500 m. Zajemajo Tajget na Peloponezu na jugu, pojavljajo se v gorskih verigah Srednje Grčije (vključno s Pindom), vzhodne Albanije in jugozahodnega dela Severne Makedonije, segajo do doline reke Drim na severu in zavzemajo 39.500 km² v treh državah.

Ekoregija je neobalna in obdana z egejskimi in zahodnoturškimi sklerofilnimi in mešanimi gozdovi (v Grčiji), ilirskimi listnatimi gozdovi (v Grčiji in Albaniji), mešanimi gozdovi Dinarskega gorstva (v Albaniji severno od Drima) in balkanskimi mešanimi gozdovi (na Kosovu, v Severni Makedoniji in Grčiji).

Podnebje ekoregije je Köppnu sredozemsko podnebje večinoma z vročimi poletji (Csa).

Rastlinstvo[uredi | uredi kodo]

Zaradi širokega nadmorskega razpona te ekoregije so najvišje lege (nad 1000-1400 m) pokrite z iglastimi gozdovi, nižje pa se pojavlja območje mešanega gozda. V iglastih gozdovih prevladuje Pinus nigra subsp. nigra var. pallasiana, Pinus holdreichii, Pinus peuce, Abies cephalonica, A. alba in A. borisii-regis, z listopadno evropsko bukvijo na severu. Juniperus foetidissima se pojavlja široko v bližini drevesne meje. Prevladujoče vrste v nižjih legah so izjemno raznolike, vključno z Aesculus hippocastanum (na bolj vlažnih mestih) in različnimi hrasti listavci (Quercus frainetto, Q. pubescens, Q. cerris, Q. trojana, Q. petraea). Na suhih in kamnitih južnih pobočjih je veliko zimzelenih hrastov, predvsem Q. calliprinos, Q. ilex in drugih sredozemskih sklerofilnih grmičastih vrst.

Fitogeografsko si ekoregijo delita vzhodnosredozemska provinca Sredozemske regije in Ilirska provinca Cirkumborealna regija znotraj Holarktičnega kraljestva (razčlenitev Armena Takhtajana).

Narodni parki[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Hoekstra, J. M.; Molnar, J. L.; Jennings, M.; Revenga, C.; Spalding, M. D.; Boucher, T. M.; Robertson, J. C.; Heibel, T. J.; Ellison, K. (2010). Molnar, J. L. (ur.). The Atlas of Global Conservation: Changes, Challenges, and Opportunities to Make a Difference. University of California Press. ISBN 978-0-520-26256-0.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]