Mastercam

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
CNC Software/Mastercam
Mastercam logo.jpg
Podjetje / razvijalec CNC Software inc.
Uradna spletna stran Uradna slovenska spletna stran

Mastercam, izdelek podjetja CNC Software inc., je eden izmed najbolj razširjenih programskih paketov za CAM pripravo NC programov (Računalniško podprta proizvodnja) , predvsem zaradi preprostega in intuitivnega uporabniškega vmesnika, ter široke programske podpore.

Mastercam Moduli[uredi | uredi kodo]

  • Mastrecam Design: Modul za 3D risanje (točke, črte, loki, krivulje) in modeliranje s površinami (Nurbs in parametrične površine). Modul ima naslednje vmesnike za prenos geometrije iz drugih CAD sistemov: DWG, DXF, STEP, Inventor, IGES, VDA-FS, STL, ASCII, Parasolid (X_T), Solidworks, Solidedge, Acis solid (SAT). Je osnova vsem ostalim modulom, na razpolago pa je tudi kot samostojen modul.
  • Mastercam Solids: Solids Prostorninski modelirnik na osnovi Parasolid jedra. Mastercam Design z dodatkom Solids združuje površinsko modeliranje in modeliranje s telesi. Nekaj časa je bilo modeliranje s telesi glavna filozofija načrtovanja. Po spoznanju, da rabimo tudi fleksibilnost modeliranja s površinami sta oba načina modeliranja združena v t. i. hibridnih modelirnikih. Tako Mastercam Design/Solids združuje enostavnost modeliranja s telesi s fleksibilnostjo modeliranja s površinami.
  • Mastercam X Mill Level 1: Mastercam X Mill Level 1 je modul za 2.5 osno rezkanje, čiščenje žepov, vrtanje in rezkanje 3D kontur. Ima obdelavo ostankov v žepih in na konturah, optimiziranje podajanja in simulacijo obdelave ter knjižnice orodij, materialov in obdelav, ki jih lahko prilagodimo svojim potrebam.
  • Mastercam Mill Level 3: ima različne strategije grobe in fine obdelave površinskih in prostorninskih 3D in 2D modelov v poljubnih ravninah. Napredni algoritmi poskrbijo, da je odvzem materiala enakomeren in pot orodja zvezna, gladka z zaokroženimi gibi orodja. To pa omogoča, da je podajalna hitrost lahko velika, čas obdelave krajši, življenjska doba orodja in stroja pa daljša. Poleg tega pa ti algoritmi preverjajo, da orodje in držalo ne trčit) v obdelovanec tako, da lahko izberemo primerno dolžino izpetja orodja.
  • Mastercam Lathe: Grobo in fino struženje, zarezovanje in odrezovanje, rezanje navojev, vrtanje, C-os. V kombinaciji z modulom za frezanje podpira tudi 4 osno struženje in programiranje večosnih frezalno-stružilnih centrov. Surovec, ki ga sistem upošteva pri izdelavi poti orodja, lahko določimo na različne načine. Prav tako lahko določimo čeljusti za vpetje, konjiček in lineto. Vse te elemente sistem pri izdelavi poti orodja preverja, da niso v koliziji z orodjem. Modul ima tudi solid verifikacijo obdelave.
  • Mastercam Wire: je modul za programiranje žičnih erozij. Programiramo lahko osnovne 2 osne pravokotne reze in reze pod kotom , z različnimi vrstami vogalov (konični radij, ISO radij, ostrimi vogali), s konstantno spremembo naklona ali postopnim spreminjanjem naklona žice. Pri tem načinu programiranja rabimo samo konturo narisano v ravnini. Prav tako, pa lahko enostavno programiramo 4 osno žično erozija. Za izdelavo programa za 4 osno erozijo potrebujemo konturo, na spodnji in konturo na zgornji ravnini. Konturi sta lahko različnih oblik in imata lahko različno število elementov. Določimo lahko različnime načine sinhronizacije elementov med spodnjo in zgornjo konturo in s tem vplivamo na pot žice in obliko izdelka. Podpira različne načine grobega reza, porezovanja in rezanja mostička. Izberemo lahko med rezanjem samo v eno smer ali pa izmeničnim rezanjem. Določimo lahko število porezovanj preden odrežemo mostiček in število porezovanj potem, ko smo že odrezali mostiček.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Mastercam (uradna stran podjetja CNC Software inc.)
Mastercam Slovenija (uradna stran slovenskega zastopnika za program Mastercam)