Marsovci (skupina znanstvenikov)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Leó Szilárd
Planet Mars

»Marsovci« je bil izraz, ki se je nanašal na skupino uglednih madžarskih znanstvenikov (večinoma, vendar ne praviloma, fizikov in matematikov), ki so emigrirali v ZDA v prvi polovici 20. stoletja.[1]

Leó Szilárd, ki je v šali namignil, da je bila Madžarska krinka za nezemljane z Marsa, je uporabil ta izraz. Na vprašanje zakaj ne obstaja dokaz o inteligentnem življenju zunaj Zemlje navkljub veliki verjetnosti njegovega obstoja, je Szilárd odgovoril: »So že med nami, le sami sebe imenujejo Madžari.« To izjavo je György Marx vključil v svojo knjigo Marsovci (The Martians).

Paul Erdős, Paul Halmos, Theodore von Kármán, John George Kemeny, John von Neumann, George Pólya, Leó Szilárd, Edward Teller in Eugene Paul Wigner so vključeni v to skupino.

Včasih v skupino uvrščajo tudi naslednje znanstvenike: Dennis Gabor, Ervin Bauer, Róbert Bárány, George Charles de Hevesy, Nicholas Kurti, George Klein, Eva Klein, Michael Polanyi in Marcel Riesz, čeprav ti niso emigrirali v ZDA

Večkrat v tej povezavi omenjajo tudi naslednje: Loránd Eötvös, Kálmán Tihanyi, Zoltán Lajos Bay, Victor Szebehely, Albert Szent-Györgyi, Georg von Békésy in Maria Telkes.

Poredko sem uvrščajo tudi Elizabeth Róna, madžarsko jedrsko kemičarko, ki je emigrirala v ZDA leta 1941 in delala v sklopu Projekta Manhattan. Tedaj je odkrila Uran-Y.

Sklici[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Whitman, M. (2012), The Martian's Daughter: A Memoir, University of Michigan Press