Mamutovec

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Mamutovec
Drevo »Velikanski grizli« v ameriškem parku Yosemite
Drevo »Velikanski grizli« v ameriškem parku Yosemite
Ohranitveno stanje taksona
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Plantae (rastline)
Deblo: Pinophyta (glavci)
Razred: Pinopsida
Red: Pinales (borovci)
Družina: Cupressaceae (cipresovke)
Rod: Sequoiadendron
Vrsta: S. giganteum
Znanstveno ime
Sequoiadendron giganteum
(Lindl.) J.Buchh.
Sequoiadendron giganteum

Mamutovec, znan tudi kot orjaška ali gorska sekvoja (znanstveno ime Sequoiadendron giganteum) je vrsta drevesa iz rodu Sequoiadendron, ki lahko zrase v višino prek 75 m in obseg 29 m, doseže pa lahko več tisoč let starosti. Ima rdečerjavo, do 60 cm debelo skorjo, ki je globoko razbrazdana ter odporna proti ognju. Iglice so kratke, 3-6 mm dolge, zašiljene ter v prečnem prerezu trikotne.

Mamutovec ljudje pogosto zamešajo s sekvojo (Sequoia sempervirens), ki si z mamutovcem in metasekvojo deli isto družino Cupressaceae'

Zaradi deževnega podnebja v Kaliforniji (ZDA) tam rastejo največji živi organizmi na svetu. Največja in najbolj znana primerka se po ameriških generalih imenujeta Shermannovo in Grantovo drevo. Stari sta približno 2000 let, pri čemer Shermannovo drevo s 1489 m³ prostornine velja za največje živo bitje.

Rastišče[uredi | uredi kodo]

Mamutovec najbolje uspeva na rahlih, do zmerno vlažnih in dobro prepustnih tleh. Na naravnih rastiščih raste na granitu, moč pa ga je opaziti tudi na zmerno apnenčastih tleh. Odlično prenaša sneg, prav tako tudi hud mraz, slabo pa se obnese v mestnih okoljih, saj raste izjemno počasi.

Razširjenost[uredi | uredi kodo]

V naravi mamutovec kot relikt raste le še v narodnih parkih na zahodnih pobočjih Sierre Nevade na zahodu ZDA v Kaliforniji. Najdemo ga lahko na okrog 70 manjših nahajališčih na 400 km dolgem območju med 1400 do 2500 m nadmorske višine. V Evropo je bil mamutovec prinešen leta 1853. V Sloveniji mamutovec ne raste samoniklo, vendar pa ga sejanega najdemo kot okras po celotni domovini.Pri nas najbolj znan je mamutovec iz Preddvora.

Uporabnost[uredi | uredi kodo]

Zaradi redkosti ter zavarovanosti je mamutovec gospodarsko nepomembna vrsta, poleg tega je njegov les slabo trajen, zaradi velikosti samega drevesa pa ga je bilo izjemno težko posekati (potrebovali so 25 mož in 10 dni trdega dela, da je bilo drevo posekano) Je pa izjemno priljubljen kot okrasno drevo, temu se ima zahvaliti predvsem zaradi svojih izjemnih mer, lepo oblikovane krošnje ter visoke simbolne vrednosti.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]