Malteški bišon ali maltežan

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Maltežan)
Skoči na: navigacija, iskanje
Maltežan
Maltese 600.jpg
Maltežan
Alternativna imena Bichon Maltaise,
Ye Ancient Dogge of Malta,
Maltese
Država izvora srednji Mediteran
(Italija)
Izgled
Teža Samec 3-4 kg
Samica 3-4 kg
Višina Samec 21-25 cm
Samica 20-23 cm
Kožuh dolga svilena dlaka, ki sega do tal; nimajo podlanke.
Barva Snežno bela
Življenjska doba 15 let in več

Maltežan (angleško Maltese, hrvaško Mljetski psić) je pasma psov, po videzu sicer podobna družnim psom z vzhoda.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Mnenja o izvoru tega psa si zelo nasprotujejo. Nekateri menijo, da je nastala na otoku Mljetu[1], drugi imajo za njegov dom Sicilijo ali Malto. Vsi pa se strinjajo, da je vrsta stara že več stoletij. Portreti kraljevskih osebnosti s psički v naročju kažejo, da se se njegova zunanjost ni veliko spremenila. Maltežanu se nikoli ni bilo treba preživljati z delom, evropsko plemstvo ga je redilo za družbo. V Veliko Britanijo je prišel prvi primerek med vladavino Henrika VIII. Tu je bil maltežan zelo priljubljen vse do konca 19. stoletja. Takrat so pripeljali z vzhoda pritlikave pasme, ki so maltežana zasenčile. Nikoli pa ni bil v nevarnosti, da bi izumrl, in danes je zelo znan v Veliki Britaniji in Združenih državah Amerike.

Narava in potrebe pasme[uredi | uredi kodo]

Dolgo dlako je treba vsak dan skrbno negovati in psa pogosto kopati. Rad ima veliko gibanja, ne smemo pa ga voditi ven v ostrem mrazu ali nalivih, saj bi lahko dobil pljučnico.

Opis[uredi | uredi kodo]

Samčki so visoki 21–25 cm, samičke pa 20–23 cm. Težek je 3–4 kg. Glavo ima srednje veliko z izrazitim čelom. Smrček je črn. Uhlja sta dolga in viseča, bujno prekrita z dlako. Oči so temnorjave in ovalne. Rep se zvija nad hrbet in je bujno odlakan. Dlaka je bela, ravna, dolga in svilena. Trup je zbit in kratek, hrbet je raven.

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. ^ Gondrexon, Anna ; Browne, I. Psi vsega sveta : mala enciklopedija psov (dodatne tekste so napisali Ratimir Orban, baronica Ksenija Turković in Jože Škofič ; prev. Janes Gradišnik, Tone Glavan ; ilustr. K. van den Broecke), Cankarjeva založba, Ljubljana, 1975., str. 294.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]