MUL.APIN

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

MUL.APIN (Predloga:Script/Cuneiform) je dogovorjeno poimenovanje za babilonskega izvlečka, ki govori o različnih vidikih babilonske astronomije in astrologije.

Pripada tradiciji zgodnejših babilonskih zvezdnih katalogov vendar predstavlja razširjeno različico, ki temelji na točnejših opazovanjih, izvedenih okoli leta 1000 pr. n. št.[1] Besedilo navaja 66 zvezd in ozvezdij. Poleg tega navaja več označitev, kot so datumi vzhodov, zahodov in kulminacija|kulminacij, na podlagi katerih se lahko razdela osnovna zgradba babilonske zvezdne karte.

Besedilo se je ohranilo v kopiji para tablic iz 7. stoletja pr.n. št. z imenom, ki odgovarja prvemu ozvezdju leta MULAPIN »Plug«, ki je identificiran s Trikotnikom in Alamakom (γ Andromede).

Najzgodejše do sedaj odkrito besedilo izhaja iz leta 686 pr. n. št., vendar večina znanstvenikom verjame, da je nastalo okoli leta 1000 pr. n. št.[2] Najkasnejše kopije besedila Mul-Apin so trenutno datirane koli leta 300 pr. n. št.

Astrofizik Bradley Schaefer trdi, da so bila opazovanja, ki jih navajajo tablice, izvedena na območju Ašurja okoli leta 1370 pr. n. št..[3]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Rogers (1998).
  2. Mul.Apin, Hunger & Pingree, str. 9. Zgodnejši znanstveniki, kot sta Papke in Van der Waerden, so datirali datum nastanka okoli leta 2300 pr. n. št., kar sta Hunger in Pingree kritizirala, saj navajata datum leto 1000 pr. n. št.
  3. Astronomer traces Zodiac's time and place of birth (angleščina), The Inquirer, 2007-06-04, pridobljeno dne 2009-11-13

Zunanje povezave[uredi kodo]