Ljubim te, skrivnostno dekle

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Ljubim te, skrivnostno dekle
AvtorRomana Berni
DržavaSlovenija
JezikSlovenščina
SubjektSlovenska književnost
ŽanrVojni roman, ljubezenski roman
ZaložnikVrhnika: Smar-team
Datum izida
2005
Vrsta medijatisk (Trda vezava)
Št. strani1. zvezek (284 str.) in 2. zvezek (208 str.)
OCLC448227455
COBISS222312192
UDK821.163.6-311.2
Predmetne oznakeSvetovna vojna 1939 -1945 - Dekleta - Vojaki - Sovraštvo - Ljubezen - Odnosi med spoloma - Slovenska književnost

Ljubim te, skrivnostno dekle je vojni roman z elementi ljubezni, slovenske avtorice Romane Berni. Roman je izšel leta 2005. Zgodba je postavljena v čas 2. svetovne vojne. Glavna lika zgodbe sta mlado dekle z imenom Lara in poveljnik Robin Grant.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Lara je potomka slovenskih izseljencev, ki živi v Avstraliji z bratom in mamo. Lara je ustanovila šolo za otroke z motnjo v razvoju.

Zgodba se začne ko njenega razvajenega brata vpokličejo v vojno. Lara dobi zamisel, da bi se lažno izdajala za umsko zaostalega fanta in se tako izognila vojni, a vendar po pregledu jo zdravniki razglasijo za sposobno za udeležbo v vojni. Preoblečena in maskirana v Benjamina Grabarja je sprejeta v bataljon poveljnika Robina Granta. Zaradi svojega obnašanja in videza hitro postane tarča posmeha. Kar opazi Robin, nakar se ta odloči, da jo bo vzel pod okrilje. Njena krinka traja le kratek čas, saj ob eksploziji na vojnem območju doživi nesrečo, zaradi česar mora v vojaško bolnišnico. Kjer jo pregleda Vito Evans, ki je dober prijatelj Robina Granta.

Ta pove resnico o njeni identiteti Robinu. Robin šokiran in polne jeze se zapriseže, da se bo dekletu maščeval.Njegovo kruto ravnanje njeno ljubezen spreobrne v strah in sovraštvo. Lara ostane na bojišču do konca vojne. Robin se začne zavedati, da je šla njegova krutost čez meje. Ali bosta lahko resnoben lahkoživec in neodvisno dekle vseeno skupaj.Zgodba se s tem ne konča.

Izdaje in prevodi[uredi | uredi kodo]

Prva izdaja leta 2005. (COBISS)

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Berni, R.(2005). Ljubim te, skrivnostno dekle.Vrhnika: Smar-team