Limuzins Janu nakts krasa

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Limuzins Janu nakts krasa
RežiserJanis Streics
ScenaristMara Svire
DistribucijaStudio Riga
Dolžina
1h 24min
DržavaZastava Latvije
Jeziklatvijščina

Limuzins Janu nakts krasas je leta 1981 posnet latvijski Latvijski film, ki ga je režiral Janis Streics in scenirala Mara Svire. Film je produciral filmski studio Riga. Na latvijskem kanonu za kulturo poteka tudi priljubljeno glasovanje, kjer je film vedno prevzame vodilno mesto. Vsako leto pa je prikazan tudi na televiziji pred poletnim festivalom Jāņi, ki je državni praznik v Latviji. Film govori o boju dveh sorodnih družin za dediščino osemdesetletne tete, ki živi na podeželju v Vidzemu.

Film je poznan predvsem zaradi komičmih vložkov, ljubezenskih dogodkov in sovjetskega pridiha.

Zgodba[uredi | uredi kodo]

Film se začne, ko teta Mirta na loteriji zadane znan sovjetski avtomobil VAZ - 2106. Ker je že zelo stara avta ne more voziti, to novico pa hitro izvejo njeni sorodniki. Kar naenkrat se vsi skupaj znajdejo na njenem vrtu in ji začnejo pomagati pri opravilih. Želijo se ji čim bolj prikupiti, da jim v dediščino pripiše tudi avto. Prva družina, ki se pojavi pred njenim pragom je Tūters, kasneje pa se ji priključi še Sprēsliņš.

Liki[uredi | uredi kodo]

Družina Tūters

Družina Sprēsliņš

Nagrade[uredi | uredi kodo]

Leta 1981 je bil Limuzins Janu nakts krasa razglašen za najboljši film na nacionalnem filmskem festivalu Lielais Kristaps.

Viri[uredi | uredi kodo]