Limuzins Janu nakts krasa

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Limuzīns Jāņu nakts krāsā
RežiserJanis Streics
ScenaristMara Svire
DistribucijaStudio Riga
Dolžina
1h 24min
Država Latvija
Jeziklatvijščina

Limuzīns Jāņu nakts krāsā (»Limuzina barve kresne noči«) je leta 1981 posnet latvijski film, ki ga je režiral Janis Streics in scenirala Mara Svire. Film je produciral filmski studio Riga. Na latvijskem kanonu za kulturo poteka tudi priljubljeno glasovanje, kjer je film vedno prevzame vodilno mesto. Vsako leto pa je prikazan tudi na televiziji pred poletnim festivalom Jāņi, ki je državni praznik v Latviji. Film govori o boju dveh sorodnih družin za dediščino osemdesetletne tete, ki živi na podeželju v Vidzemu.

Film je poznan predvsem zaradi komičnih vložkov, ljubezenskih dogodkov in sovjetskega pridiha.

Zgodba[uredi | uredi kodo]

Film se začne, ko teta Mirta na loteriji zadene znan sovjetski avtomobil VAZ-2106. Ker je že zelo stara, avta ne more voziti, to novico pa hitro izvejo njeni sorodniki. Kar naenkrat se vsi skupaj znajdejo na njenem vrtu in ji začnejo pomagati pri opravilih. Želijo se ji čim bolj prikupiti, da jim v dediščino pripiše tudi avto. Prva družina, ki se pojavi pred njenim pragom je Tūters, kasneje pa se ji priključi še Sprēsliņš.

Liki[uredi | uredi kodo]

Družina Tūters

Družina Sprēsliņš

Nagrade[uredi | uredi kodo]

Leta 1981 je bil Limuzīns Jāņu nakts krāsā razglašen za najboljši film na nacionalnem filmskem festivalu Lielais Kristaps.

Viri[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]