Limbujščina

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Limbujščina
Jakthuṅ pan
ᤕᤠᤰᤌᤢᤱ ᤐᤠᤴ
jakthuṅ pan pisan v pisavi limbu
Materni jezikSikim in Vzhodni Nepal
PodročjeNepal; pomembne skupnosti v Butanu; Sikimu in Okraju Darjeeling v Indiji
EtničnostLimbujci
Št. maternih
govorcev
[1]
Sino-Tibetanski
Narečja
Fedape, Čatare, Tambarkhole, Mivakhole, Maivakhole, Tamrange & Pantare
PisavaPisava Limbu
Rimska pisava
Uradni status
Uradni jezik
Jezikovne oznake
ISO 639-3lif
Glottologlimb1266
ELPLimbu


Limbujščina, (Limbu: ᤕᤠᤰᤌᤢᤱ ᤐᤠᤴ, yakthuṅ pan) je Sino-Tibetanski jezik, ki ga govorijo Limbujci v Nepalu in severovzhodni Indiji (predvsem v Dardžilingu (Darjeeling), Kalimpongu, Sikimu, Asamu in Nagalandu) kot tudi izseljenske skupnosti v Butanu. Limbujci sebe imenujejo Jakthung in svoj jezik kot Jakthungpan. Jakthungpan ima štiri osnovne dialekte: Fedape, Čatare, Tambarkhole in Pantare dialekti.[2] Pred uvedbo pisave Siridžanga med Limbujskimi Kirati je bila pisava Róng priljubljena v vzhodnem Nepalu, zlasti v zgodnji državi Maurong. Pisava Siridžanga je skoraj izginila za 800 let in jo je vrnil v uporabo Limbujski učenjak Te-ongsi Siridžunga Xin Thebe iz Tellok Sinam Limbuvan v današnjem Nepalu. Pisava Limbu se imenuje "Siridžanga" po kulturnem junaku Limbujcu Te-ongsi Sirijunga Xin Thebe.

Geografska razširjenost[uredi | uredi kodo]

Limbujščina se govori vzhodno od reke Arun in v naslednjih okrožjih Nepala (Ethnologue).

Uradni status[uredi | uredi kodo]

Nepal[uredi | uredi kodo]

Jezikovna komisija Nepala je priporočila jezik limbujščino kot uradni jezik v provinci št. 1 .[3] Podeželska občina Čulačuli,[4] podeželska občina Mangsebung[5] in podeželska občina Falgunanda[6] so jezik limbuja priznale kot uradni delovni jezik.

Indija[uredi | uredi kodo]

V Indiji je država Sikkim priznala jezik Limbujščino kot dodatni uradni jezik zaradi ohranjanja kulture in tradicije v državi.[7] Uradna tedenska publikacija Sikim Herald ima izdajo v limbujščini.[8]

Narečja[uredi | uredi kodo]

Limbujščina ima štiri narečja:[9]

 • Fedape
 • Pačtare
 • Čatare
 • Tapledžunge ali Tamarkhole

Pisava Siridžanga[uredi | uredi kodo]

Pisava Limbu. Sive črke so zastarele.

Jezik Limbujščina je eden redkih kitajsko-tibetanskih jezikov osrednje Himalaje z lastno pisavo.[10] Pisava Limbu ali pisava Siridžanga je bila zasnovana v obdobju budistične ekspanzije v Sikimu v zgodnjem 18. stoletju, ko je Limbuwan še vedno predstavljal del ozemlja Sikima.[11] Pisava Limbu je bila verjetno zasnovana približno istočasno s pisavo Lepča (v času vladavine tretjega kralja Sikima, Phyag-dor Nam-gjala (ok. 1700-1717)). Vendar pa je razširjeno prepričanje, da je pisavo Limbu (Siridžanga) zasnoval kralj Limbujcev Siridžanga Hang v 9. stoletju. Pisava Siridžanga je pozneje preoblikoval in ponovno uvedel Te-ongsi Siridžunga Xin Thebe. Ker je Te-ongsi Siridžunga Xin Thebe večino svojega časa porabil za razvoj Jakthungpana, kulture Jatkhunga in pisave Limbu; velja za reinkarnacijo kralja Siridžange iz 9. stoletja.

Tako Limbujščna kot Lepčajščina sta bila domnevno zasnovana z namenom pospeševanja širjenja budizma. Vendar pa je bil Siridžanga limbujski budist, ki je študiral pri sikimskih visokih lamah. Siridžanga je dobil naziv " Dordže Lama iz Jangrupa".

Reference[uredi | uredi kodo]

 1. Limbujščina at Ethnologue (18. izd., 2015)
 2. A Grammar of Limbu By George van Driem 1987
 3. »सरकारी कामकाजको भाषाका आधारहरूको निर्धारण तथा भाषासम्बन्धी सिफारिसहरू (पञ्चवर्षीय प्रतिवेदन- साराांश) २०७८« (PDF). Language Commission. Language Commission. Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 6. septembra 2021. Pridobljeno 28. oktobra 2021.
 4. »Limbu official language in Chulachuli rural municipality«. Khabarhub. 28. september 2018. Pridobljeno 29. oktobra 2021.
 5. Chapagain, Bhim (1. december 2018). »Limbu language declared official language«. My Republica. My Republica. Pridobljeno 29. oktobra 2021.
 6. »फाल्गुनन्द गाउँपालिकाको सरकारी कामकाजको भाषा याक्थुङ लिम्बु हुने«. Silauti Times. Silauti Times. 25. junij 2021. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 24. maja 2022. Pridobljeno 30. oktobra 2021.
 7. »About Sikkim«. Sikkim Tourism. Pridobljeno 1. novembra 2021.
 8. »ᤜᤣᤖᤠᤸᤍ« (PDF). Government of Sikkim. Pridobljeno 4. novembra 2021.
 9. A Grammar of Limbu By George van Driem 1987
 10. (Sprigg 1959: 590)
 11. (Sprigg 1959: 591-592 & MS: 1-4)

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]