Leto življenja

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Life in a Year
Leto življenja
RežijaMitja Okorn
Produkcija
 • Marc Bienstock
 • Clarence Hammond
 • Caleeb Pinkett
Scenarij
 • Jeffrey Addiss
 • Will Matthews
Vloge
 • Cara Delevingne
 • Jaden Smith
 • Cuba Gooding Jr.
 • Chris D'Elia
GlasbaPhotek
FotografijaQuyen Tran
MontažaMatt Friedman
Studio
Overbrook Entertainment
DistribucijaColumbia Pictures
Datum izida
27. november 2020
DržavaZdružene države
Jezikangleščina

Leto življenja (angleško Life in a Year) je ameriški romantični dramski film iz leta 2020, ki ga je režiral Mitja Okorn, za katerega je to hollywoodski prvenec.

V glavnih vlogah nastopata Cara Delevingne in Jaden Smith.[1] Film je bil posnet pod okriljem produkcijske hiše Overbrook Entertainment, čigar lastnika in ustanovitelja sta Will Smith in Jada Pinkett Smith, njegov distributer pa je Columbia Pictures.

Zgodba[uredi | uredi kodo]

Najstnik Daryn, ki ga njegov ambiciozni oče Xavier spodbuja k vpisu na Harvard, nekega dne med vtihotapljanjem na raperski koncert spozna Isabelle. Darynu medtem ne uspe priti na Harvard, zato se z očetom spreta. On se vanjo zaljubi in ko ji razkrije svojo ljubezen, mu ta razkrije raka in pove, da nima več veliko časa. Tako skupaj načrtujeta preživetje njenega zadnjega leta. Isabelle v njem prepozna potencial raperja in mu pomaga izdati prvi CD. Kmalu zatem se poročita, vendar Isabelle nekaj dni kasneje umre. Daryn se z očetom po sporu ponovno zbliža in po diplomi se preseli v New York, da bi nadaljeval rapersko kariero.

Snemanje[uredi | uredi kodo]

Marca 2017 je bilo naznanjeno da se bosta Cara Delevingne in Jaden Smith v glavnih vlogah pridružila igralski zasedbi.[2] Aprila 2017 so se pridružili še Terrence Howard, Stony Blyden, Nia Long, RZA in JT Neal.[3][4][5] Maja 2017 sta se pridružila še Chris D'Elia in Cuba Gooding Jr.. Slednji je nadomestil Terrenca Howarda.[6][7] Principalna fotografija, ki je potekala v kanadskem Torontu, se je začela aprila 2017 in je trajala 34 dni.[8]

Zasedba[uredi | uredi kodo]

Kritike[uredi | uredi kodo]

Gaja Pöschl je za 3. program Radia Slovenija zapisala, da sta Okorna onemogočila nezmožnost zanašanja na vzhodnoevropski humor, zaradi česar se ni mogel poigrati s klišeji, ter izbira nerodnega Jadena Smitha za glavnega igralca.[9]

Marcel Štefančič je za Mladino zapisal, da je bilo že triletno odlašanje z izdajo filma slabo znamenje, da recenzij filma praktično ni, da Okorn iz klišejev ni imel kaj potegniti ter da bi bilo bolje, če bi posnel predelavo svojih poljskih uspešnic (ocena: »proti«).[10]

Igor Harb je za Ekran zapisal, da je film po zasnovi blizu ekranizacijam del Nicholasa Sparksa, ki so vrhunec priljubljenosti doživele med letoma 2004 in 2013, ter da je zadovoljen z razvojem dekletovega lika, igro drugače neprepričljive Care Delevingne in delom direktorice fotografije. Opazil je, film neuspešno meša Sparksov patos z odbito tragedijo ekranizacij del Johna Greena (npr. roman Krive so zvezde), ter da mu spodleti pri predvidljivih preobratih in romantičnih trenutkih, za kar krivi tudi leseno igro Jaydena Smitha, ki ga je prepričal le s svojim rapanjem. Montažo in scenarij je okrivil za neuspeh bolj izvirnih idej, ki so se izgubile med kopičenjem prežvečenih scen. Okornu je očital, da kljub njegovemu očitnemu zanašanju na filmske vzornike romanca in tragedija ne ganeta gledalca, zaradi česar sta neprepričljiva tudi lika očetov obeh protagonistov. Melodramatični preobrati in žanrskimi stereotipi po Harbovem mnenju ob dobri izvedbi niso negativna lastnost, meni tudi, da predvidljivost razvoja dogodkov privablja ciljno publiko, saj privede do čustvenih preobratov. Za komercialni neuspeh filma je okrivil nekajletno zamudo pri lovljenju trendov, ter težave pri promociji, ki sta jih povzročila epidemija Covida in obtožbe o spolnem nadlegovanju zoper Cubo Goodinga Jr. in Chrisa D’Ellio, vendar je dodal, da bi bilo tudi v idealnih razmerah vse odvisno od mladih gledalcev, katerih okus se hitro spreminja.[11]

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

 1. »Mitja Okorn v Hollywoodu: snemal bo s Caro Delevingne in Jadnom Smithom«. MMC RTV-SLO. 7. marec 2017. Pridobljeno 24. avgusta 2020.
 2. N'Duka, Amanda (2. marec 2017). »Jaden Smith & Cara Delevingne Tapped As Leads In 'Life In A Year' From Overbrook Entertainment«. Deadline Hollywood. Pridobljeno 17. maja 2020.
 3. N'Duka, Amanda (5. april 2017). »Terrence Howard Joins Overbrook's 'Life In A Year'«. Deadline Hollywood. Pridobljeno 17. maja 2020.
 4. Patten, Dominic (6. april 2017). »Nia Long Joins Terrence Howard In 'Life In A Year' In 'Empire' Mini-Reunion«. Deadline Hollywood. Pridobljeno 17. maja 2020.
 5. N'Duka, Amanda (11. april 2017). »RZA & JT Neal Board YA Drama 'Life In A Year'«. Deadline Hollywood. Pridobljeno 17. maja 2020.
 6. N'Duka, Amanda; Busch, Anita (2. maj 2017). »Chris D'Elia Joins 'Life In A Year'; Treat Williams & More Co-Star In 'The Great Race'«. Deadline Hollywood. Pridobljeno 17. maja 2020.
 7. Fernandez, Alexia (22. april 2017). »Cuba Gooding Jr. Breaks His Silence on His Father's Death as He Returns to Work One Day Later«. People. Pridobljeno 17. maja 2020.
 8. Villeneuve, Phil (14. april 2017). »What's filming in Toronto this spring and summer«. blogto.com. Pridobljeno 17. maja 2020.
 9. Pöschl, Gaja (1. januar 2021). »Leto življenja«. RTVSLO.si. Pridobljeno 1. januarja 2021.
 10. Štefančič, Marcel (11. december 2020). »Bolje bi bilo, če bi posnel holivudski rimejk Planeta samskih ali pa Pisem Sv. Nikolaju«. Mladina.si. Pridobljeno 1. januarja 2021.
 11. Harb, Igor (29. januar 2021). »Leto brezizraznega življenja«. Revija Ekran. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 16. junija 2021. Pridobljeno 15. junija 2021.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]