Let 93 United Airlinesa

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Let 93 United Airlines je bilo eno od štirih ugrabljenih letal 11. septembra, ki jih je ugrabila teroristična skupina Al Kaida.

Letalo United Airlines let 93 je bilo namenjeno v San Francisco, potem, ko je vzletelo iz New Jerseya. V zraku so miren septembrski let presenetili štirje ugrabitelji, ki so letalo nameravali zapeljati v Hišo Ameriškega kongresa, vendar jim načrtov ni uspelo uresničiti zaradi posredovanja potnikov, ki so bili trdno odločeni, da letalo dobijo nazaj pod nadzor. Preden so utegnili načrte dokončati so ugrabitelji strmoglavili v Shanskville v Pennsylvaniji. Od 33 potnikov in sedem članov posadke, ni nesreče preživel nihče.

Boeing 757-222

Ugrabitelji[uredi | uredi kodo]

Med ugrabitelji na letu 93 je bil pilot Ziad Jarrah; njegova naloga je bila pilotirati letalo do tarče in vanjo trčiti. Na letalu so bili tudi trije mišični ugrabitelji; njihova naloga je bila vdreti v kabino in obvladovati posadko ter potnike. To so bili: Ahmed al-Nami, Ahmed al-Haznawi in Saeed al-Ghamdi.

Posadka ter potniki[uredi | uredi kodo]

Na tem letu je ta dan svojo dolžnost opravljajo letalo Boeing 757-222. Na letalu je bilo 33 potnikov, sedem članov posadke in štirje ugrabitelji. Kapitan letala je bil Jason Dahl, prvi častnik LeRoy Homer,JR in stevardese Lorraine G. Bay, Sandra Bradshaw, Wanda Green, CeeCee Lyles in Deborah Welsh.

Let[uredi | uredi kodo]

United 93 je vzletel s polurno zamudo iz Newarka šele ob 8:42. Po vzletu je letalo obrnilo nad New Yorkom, ter se porovnalo z destinacijo. Ugrabitelji so pričeli z akcijo ob 9:28. Letali United 175 in American let 11 sta že trčila v WTC, American let 77 pa je bil le 9 minut oddaljen od Pentagona. Ob 9:28:17 je kontrola letenja zaslišala kapitanov klic na pomoč. Pet sekund kasneje se je zaslišalo še: "Na pomoč! Spravite se od tukaj! Spravite se od tukaj!". Ugrabitelji so zabodli oba pilota, ter ju vrgli iz kabine. Po posnetkih se je izvedelo, da je bil Jason Dahl, še nekaj minut potem, ko so ugrabitelji prevzeli nadzor, živ. Čez osem minut, je Ziad Jarrah dvignil letalo na 12.400 metrov, ter začel obračati proti tarči. Dve minuti po trku leta 77 v Pentagon, je Jarrah prijel mikrofon, ter rekel potnikom naslednje: "Halo, tukaj je kapitan! Prosim vas, da ostanete na sedežih. Na letalu je bomba in na letališče se vračamo z zahtevami. Le ostanite tiho." Medtem, ko so se ugrabitelji približevali tarči, so potniki govorili s sorodniki na tleh. Ti so jim povedali, za napad na Pentagon in WTC. Odločili so se ugrabiteljem odvzeti nadzor nad letalom. Ob 9:57 so potniki začeli z napadom. Ko je Ziad izvedel je usmeril nos proti tlom, ter z letalom ostro zavijal v levo in v desno, da bi potniki izgubili ravnotežje in popadali po tleh. Ob 10:00 je Jarrah spravil letalo v normalen položaj. "Ali končamo tukaj?" je vprašal Saeed. "Ne, ne še! Ko pridejo vsi, bomo končali!" je ukazal Ziad. Ob 10:01 so potniki prišli v kabino. Le nekaj sekund pozneje je Ziad zavpil: "Bog je velik!", ter usmeril letalo proti tlom. Ko so potniki prišli do kontrol so že drveli proti travnikom z 990 km/h. Med padanjem so potniki dosegli volan, ter ga poiskusili povleci gor. United 93 se je obrnil na glavo, ter med vrtenjem strmoglavil ob 10:03:11 v Shanksville v Pennsylvanii.

Kraj strmoglavljenja Uniteda 93

Spomin[uredi | uredi kodo]

Potniki, ter posadka na letu United Airlines 93 zdaj veljajo za heroje, ki jim je uspelo preprečiti trk v Hišo Ameriškega kongresa in s tem preprečiti večjo število žrtev. Na kraju strmoglavljenja zdaj stojijo številni spomeniki, vsako obletnico pa se tja pride poklonit tudi ameriški predsednik.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Koordinati: 40°03′04″N 78°54′17″W / 40.05111°N 78.90472°W / 40.05111; -78.90472