Let 175 United Airlines

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Pot leta 175 United Airlines
Let 175 je ravnokar zadel južni stolp

Let 175 United Airlines je bil redni komercialni let potniškega letala Boeing 757-223 družbe United Airlines, ki se je 11. septembra 2001 zaletel v južni stolp WTC - ja v New Yorku, pri tem pa je na letalu umrlo vseh 65 ljudi vključno z petimi terroristi Al Kaida, ki so ugrabili letalo.

Letalo je vzletelo iz mednarodnega letališča Boston's Logan in je bilo namenjeno v Los Angeles. 28 minut po vzletu so ugrabitelji poškodovali tri potnike, enega so celo ubili. Nato pa so vdrli v pilotsko kabino, ubili pilota in kopilota ter ugrabili letalo. Eden od ugrabiteljev Marwan al-Shehhi je prevzel nadzor nad letalom. Po ugrabitvi so potniki začeli telefonirati z prijatelji in družino ter posredovali informacije o ugrabitvi.

Ob 9:03:02 se je letalo zaletelo v južni stolp WTC - ja, z hitrostjo 870 km na uro. Trk leta 175 je bil edini viden v živo na televiziji po celem svetu. Stolp je zadel v jugo - vzhodni del, kar je vplivalo na zgodnjo zrušitev stolpa. Južni stolp se je zrušil ob 9:59. Med pospravljanjem ruševin so delavci našli veliko ostankov od leta 175, vendar niso našli trupla od ljudi, ki so bili na letalu.