Pojdi na vsebino

Shenphen Rinpoče

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Lama Shenphen Rinpoče)
Shenphen Rinpoče
Portret
RojstvoRonan Chatellier
10. januar 1969({{padleft:1969|4|0}}-{{padleft:1|2|0}}-{{padleft:10|2|0}}) (55 let)
Francija
Državljanstvo Francija
 Slovenija
Pokliclama

Shenphen Rinpoče (pravo ime Ronan Chatellier), tibetanski budistični Lama, * 10. januar 1969, Francija.

Prvotno naj bi bil posvečen leta 1985 pri šestnajstih letih od Kjabdže Thubtena Zope Rinpočeja. Kasneje naj bi bil polno posvečen od Tenzina Gyatsa, 14. Dalajlame, česar pa predstavništvo slednjega ni moglo potrditi.[1] Chatellier naj bi bil prepoznan kot Tulku Lame Genduna Rabgyea iz samostana Kharnang, Tibet.[2][3]

Učitelji

[uredi | uredi kodo]

Prvi Chatellierjev učitelj je bil Gelug mojster Kensur Geše Tegchok. Drugi pomembni učitelji so Thubten Zopa Rinpoče, 14. Dalajlama, Gomo Tulku, Lama Gendun Rinpoče in Dilgo Khyentse Rinpoče.

Dejavnost

[uredi | uredi kodo]
Chatellier leta 2007

Leta 1986 so Chatellierja zaprosili, da začne učiti, kar počne od tedaj. Po nekaj letih življenja v samostanu se je Chatellier za nekaj časa posvetil študiju medicine v Parizu (Faculté Libre des Sciences de la Santé), kmalu za tem pa se je lotil humanitarnih dejavnosti, zaradi katerih ga je pot za več kot pet let popeljala v Indijo, Nepal in Rusijo (kjer je delal z brezdomnimi otroki). Društvo AMCHI je nastalo v oporo organizaciji humanitarnih dejavnosti.

Chatellier je med letoma 1998 in 2001, na prošnjo Lame Zope Rinpočeja, duhovnega vodje Zavoda za ohranitev tradicije mahajana (FPMT), služil kot vodja centra za umike v Grčiji. Leta 2000 je Chatellier ustanovil Budistično kongregacijo Dharmaling. Potem je odšel v Španijo in odprl majhen center, kjer je ostal do leta 2002.

Od leta 2002 je imel Chatellier stalno prebivališče v Sloveniji, kjer je odprl budistični tempelj, s polnim programom učenj in praks ter navezal stike z nekaj vidnejšimi osebnostmi, med njimi takratnim predsednikom Janezom Drnovškom. Leta 2003 je po izrednem postopku kot verski voditelj pridobil slovensko državljanstvo.[4] Slovenijo je zapustil, ko ga je eden od posvojenih otrok obtožil spolnega napada, a je ovadbo kasneje umaknil. Leta 2012 je odmeval fizični napad neznancev nanj, za katerega pa je policija ocenila, da ga je insceniral sam, in ga ovadila za krivo prijavo. Sam se je medtem vrnil v Francijo; odtlej pogosto potuje po Evropi in predava, Sloveniji pa se izogiba. Kot razlog navaja bodisi občutek ogroženosti, bodisi zdravstvene težave, za katere pa sodišču kljub večkratnim pozivom ni poslal ustrezne zdravniške dokumentacije.[5] Sodišče zaradi njegove odsotnosti ni pričelo z obravnavo, tako da je ovadba za krivo prijavo zastarala leta 2017, proti njemu pa se medtem pričel še nov postopek zaradi obtožbe spolnega napada na mladoletnico.[6]

Tradicija

[uredi | uredi kodo]

Chatellier, ki je bil po lastnih besedah deležen tradicionalnega urjenja in naj bi prejel številne transmisije iz tradicije tibetanskega budizma, v Dharamsali in samostanu Sera-Jhe (Indija), prav tako v samostanu Kharnang (Tibet), želi poučevati budizem, ki ni prežet s tibetansko kulturo in ki gre preko meja izobraževalnih in političnih korenin Tibeta.

Chatellier zagovarja budizem, ki bi bil tesneje povezan z družbo, ki bi ponujal več podpore širši javnosti (obiski bolnišnic, šolska izobrazba) in se osredotočal predvsem na uporabo Darme v vsakdanjem življenju. Zato se je že pred leti lotil prilagajanja tibetanskega budizma zahodnemu svetu. Prilagoditve se nanašajo tudi na oblačila. Chatellier je oblikoval bolj »zahodnjaški« tip budističnih oblačil.

Opombe

[uredi | uredi kodo]
  1. Lovšin, Peter (26. maj 2012). »"Budistični vodja" v priporu zaradi suma spolnega napada na otroka«. Dnevnik. Pridobljeno 13. avgusta 2018.
  2. Budistična kongregacija Dharmaling – dokumenti o priznanju [mrtva povezava]
  3. »arhivska kopija«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 29. septembra 2007. Pridobljeno 17. avgusta 2007.
  4. Stojiljković, Gordana (13. januar 2017). »Laični lama Ronan Chattellier: Izvedenec za medicino mi je svetoval, naj ne odgovarjam«. 24ur.com. Pridobljeno 13. avgusta 2018.
  5. Knez, Primož (9. februar 2017). »Nekdanji budistični voditelj Rinpoče potuje po Evropi, Sloveniji pa se izogiba«. Dnevnik. Pridobljeno 24. januarja 2018.
  6. Furlan-Rus, Mojca (14. december 2016). »Nekdanji budistični vodja Ronan Chatellier se izgovarja na bolezen«. Dnevnik. Pridobljeno 13. avgusta 2018.

Zunanje povezave

[uredi | uredi kodo]