Von Klitzingova konstanta

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Kvant električnega upora)

Von Klitzingova konstanta (tudi kvant električnega upora) je v fiziki konstanta, določena kot razmerje med Planckovo konstanto in kvadratom osnovnega naboja :

Konstanta se imenuje po Klausu von Klitzingu, odkritelju eksaktne kvantizacije. Kvantni Hallov pojav omogoča izjemno točno neodvisno določitev konstante fine strukture, količine, ki je osnovnega pomena v kvantni elektrodinamiki (QED). Von Klitzingova konstanta je v sistemu SI določena s konstanto fine strukture kot:

kjer je:

in:

valovna impedanca vakuuma, s trenutno sprejeto vrednostjo . Tu je influenčna konstanta.

Leta 1990 so določili fiksno običajno enoto za rabo pri kalibracijah upora po svetu.[1] 16. novembra 2018 so na 26. srečanju Generalne konference za uteži in mere odločili, da določijo fiksni točni vrednosti Planckove konstante in osnovnega naboja, s katerima so določili tudi točno trajno vrednost von Klitzingove konstante .[2][1]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 »2018 CODATA Value: conventional value of von Klitzing constant«. The NIST Reference on Constants, Units, and Uncertainty (v angleščini). NIST. 20. maj 2019. Pridobljeno 20. maja 2019.
  2. »26th CGPM Resolutions« (PDF). BIPM (v angleščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 19. novembra 2018. Pridobljeno 19. novembra 2018.