Kurja polt

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Kurja polt  
AvtorR.L. Stine
Avtor naslovniceTim Jacobus

Craig White
Mark Nagata
Steve Scott

Brandon Dorman
DržavaZDA
Jezikangleščina
Žanrmladinska literatura, horor, triler
Klasifikacija

Kurja polt (v izvirniku angleško Goosebumps) je serija mladinskih horor romanov ameriškega pisatelja Roberta Lawrencea Stinea, ki so pričeli izhajati leta 1992 pri založbi Scholastic Publishing. Romani med seboj niso povezani ne z liki ne z dogajanjem, skupen pa jim je osnovni motiv - otroci ali mladostniki, ki se zapletejo v strašljivo dogajanje, pogosto z nadnaravnimi elementi ali obiski nezemljanov.[1] Pomembni značilnosti zgodb sta tudi humor in preprosta zgradba, ki ciljata na mlado občinstvo v starostnem razredu 8 do 12 let.[2]

Prva knjiga iz izvirne serije je bila Welcome to Dead House (Dobrodošli v mrtvi hiši), skupno je v seriji izšlo 62 delov. Kasneje je nastalo še več t. i. spin-off serij, ki skupaj z izvirno obsegajo okrog 200 naslovov, vključujejo pa tudi novele in zbirke kratkih zgodb.

Kurja polt je dosegla veliko priljubljenost v sredini 1990. let. Že prvi deli, ki so se oglaševali skoraj izključno v knjigarnah in preko izdajateljevega knjižnega kluba, so bili prodani v desettisočih izvodih, leta 1994 je Stine na račun serije prevzel prvo mesto lestvice najbolj prodajanih avtorjev časopisa USA Today in do leta 1996 je skupna prodaja narasla že na štiri milijone izvodov mesečno.[3]

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Rosenberg, Joyce M. (27.10.1996). "Goosebumps: So successful they're scary". Lawrence Journal-World. Pridobljeno dne 14.3.2013.
  2. Gellene, Denise (7.8.1996). "Column one; Scaring Up Scads of Young Readers; 'Goosebumps' books are a monster hit with the under-12 set. Unlike other children's fads, the marketing empire was built without a blast of TV ads". Los Angeles Times. Pridobljeno dne 14.3.2013.
  3. "Goosebumps: The Thing That Ate The Kids' Market". Businessweek. 3.11.1996. Pridobljeno dne 14.3.2013.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]