Krusader

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Krusader
Logotip Krusaderja 1.40
Zaslonski posnetek Krusaderja 1.40
Zaslonski posnetek Krusaderja
RazvijalecKrusader Krew
Stabilna izdaja2.6.0-master,[1] 2.8.0[2] Uredite to na Wikipodatkih
8. marec 2018; 22. november 2022
Pregledna izdajadnevni posnetki iz CVS/SVN
OSOS podobni Unixu, preskusna podpora za MS Windows
Tipupravljalnik datotek
LicencaSplošno dovoljenje GNU
Spletna stranwww.krusader.org
Krusader v Fedori

Krusader je računalniški program za upravljanje datotek v namiznem okolju KDE, povzet po programu Midnight Commander (iz operacijskega sistema Linux) in programa Total Commander (iz operacijskega sistema Microsoft Windows). Omogoča uporabo vseh možnosti urejanja datotek. Podpira rokovanje z različnimi programi za arhiviranje, nalaganja različnih datotečnih sistemov, FTP, napredno iskanje, pregledovalnik/urejevalnik, usklajevalnik map, primerjanje datotek po vsebini, napredno preimenovanje datotek in še veliko več.

Podpira naslednje formate arhivov: tar, ZIP, bzip2, gzip, RAR, ace, ARJ, LHA in RPM in podpira KIOSlaves kot sta smb in fish. Program je mogoče skoraj popolno nastaviti po meri in izgleda dobro na vašem namizju.

Upravljalniki datotek z dvema oknoma so znani tudi kot ortodoksni upravljalniki datotek. Njihova prednost pred klasičnimi upravljalniki z enim oknom je možnost popolne uporabe tipkovnice. Po teoriji to možnost uporabe programa enačijo z igranjem klavirja. Zaradi navajenosti izvajanja določenih gibov in obvladovanja tipkovnice je možno slepo urejati sistem.

Krusader je izdan pod Splošnim dovoljenjem GNU.

Podprti sistemi:

Krusader ne potrebuje celotnega namizja KDE za delovanje, čeprav je to njegovo naravno okolje. Za osnovno delovanje potrebuje samo določene knjižnice KDE npr. knjižnice Qt™ in podobno. To pomeni, da Krusader deluje tudi na GNOME, AfterStep, XFce in drugih namizjih.

Zadnja stabilna različica je 1.70.0.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

  1. https://github.com/KDE/krusader/releases/tag/v2.6.0-master.
  2. "Krusader 2.8.0 "A New Day" is released!". 22. november 2022. Pridobljeno 22. november 2022.