Krstilnica v Albengu

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Albenga Baptistery

krstilnica v Albengu je paleokrščanska verska struktura v kraju Albenga, pokrajini Savona, v regiji Ligurija v severni Italiji. Je primer poznoantične arhitekture 5. stoletja z mozaičnim okrasjem iz 5. stoletja in stoji ob stolnici San Michele Arcangelo v Albengu.

Opis[uredi | uredi kodo]

Napisi segajo v 5. stoletje v obdobje Flavia Kostancija. V tlorisu je dekagon z osmerokotnim bobnom. Stavba še vedno ohranja osmerokotni krstilnik in mozaike iz 6. stoletja z alegoričnimi simboli Kristusa, kot sta labarum (hi (χ) in ro (ρ)) ter Alfa in Omega. Na stenah so sledi fresk iz 15. stoletja. V notranjosti sta dve lombardski grobnici. Prvotni temelji so nižji od sedanjih. Streha je bila obnovljena in leta 1898 zamenjana z leseno konstrukcijo[1]. Krstilnica je zdaj del mesta Museo Diocesano[2].

Niša s krščanskimi mozaiki poznega rimskega cesarstva prikazujejo Alfa-Omego v treh koncentričnih krogih, ki simbolizirajo sv. Trojico in obdani z 12 golobicami, ki simbolizirajo apostole, ki so širili nauke pod vodstvom svetega Duha. Končno dve ovci stojita na polju okoli križa. Latinski napis loka spominja na relikvije, ki so jih hranili v cerkvi.

Sklici[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Koordinati: 44°02′58″N 8°12′47″E / 44.0494°N 8.2130°E / 44.0494; 8.2130