Kras (območje)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Kras (področje))
Skoči na: navigacija, iskanje
Razdelitev Dinarskega gorstva, v katero spada Kras (A1)

Krás (italijansko Carso, nemško Karst) je mednarodno geografsko območje, ki zajema Južno Primorsko, del Notranjske in Tržaško pokrajino v Italiji. Razprostira se med Tržaškim zalivom, Soško ravnino, Vipavsko dolino, gornjo Pivko, Brkini in Socerbsko planoto. Slovenski del obsega ozemlje občin Sežana, Hrpelje-Kozina, Divača in Komen, Italijanski del sovpada s Tržaško pokrajino

Kras je dal ime kraškim pojavom v geologiji in tudi območjem, kjer se le-ti pojavljajo.

Slovenski Kras[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: Kras v Sloveniji.
Slovenski Kras po občinah

Slovenska pokrajina Kras leži v jugozahodnem delu Slovenije in se razteza od Komenskega (spodnjega) Krasa na severu pa do Divače na jugu in Tržaškega zaliva na jugozahodu. Glavno mesto Krasa na slovenski strani meje je Sežana, imenovana tudi kraška metropola.

Za Kras so značilne kamnite hiše, v preteklosti krite s kamnitimi škrlami, danes pa z mediteranskimi korci. Značilnost kraške hiše je pokrit gank oziroma balkon, ki je po navadi ozek, sega čez celo dolžino hiše, ima leseno ograjo ter leseno nosilno konstrukcijo. Borjač (kraško dvorišče) je zaprt s kamnitim zidom, hišo in včasih še s kakšnim gospodarskim poslopjem, vstop pa je skozi kamnit porton (kalun, kaluna). Kras slovi tudi po vinu teran in po mesnini kraški pršut.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]