Kortizol

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Kortizol
Cortisol2.svg
Cortisol-3D-vdW.png
Sistematično (IUPAC) ime
11,17,21-trihydroxy-,(11beta)-
pregn-4-ene-3,20-dione
Klinični podatki
Nosečnostna
kategorija
  • C
Način uporabePeroralne tablete, intravenozno, topično
Identifikatorji
Številka CAS50-23-7
Oznaka ATCH02AB09 (WHO) (in drugi)
PubChemCID 5754
Kemični podatki
FormulaC21H30O5
Mol. masa362.465

Kortizól (tudi hídrokortizón ali kortizolón) je kortikosteroidni hormon, ki se sintetizira v skorji nadledvične žleze. Spada med tako imenovane stresne hormone, saj se v telesu izloča ob stresnih situacijah. Njegova funkcija je povišanje krvnega tlaka in krvnega sladkorja ter imunosupresija - utišanje imunskega odziva na vnetje. Kortizol pripravi telo na akcijo, da se lahko odziva stresni situaciji primerno. Klinično se uporablja pri preobčutljivostnih reakcijah in vnetjih.

Aktivacija izločanja[uredi | uredi kodo]

Izločanje kortizola sproži kortikoliberin, ki ga v stresnih situacijah sprošča hipotalamus. Kortikoliberin prispe v adenohipofizo, kjer povzroči izgradnjo in izločanje ACTH - adrenokortikotropnega hormona. ACTH poveča izločanje kortizola v skorji nadledvičnice. Hipotalamus, hipofiza in nadledvična žleza so deli t. i. stresne osi, ki se aktivira ob stresnih situacijah.

Nadledvičnica se lahko aktivira za sproščanje kortizola na več načinov:

  • Po nevrogeni poti: Dražljaji iz okolice ali znotraj organizma, ki so posledica stresnih razmer, spodbudijo hipotalamus k izločanju kortikoliberina.
  • Preko adrenalina: Adrenalin je stresni hormon, ki se prvi začne pospešeno izločati v stresnih razmerah in med drugim poveča nastajanje ACTH v hipofizi.
  • Preko citokinov: Citokini nastajajo kot odgovor na vnetne dražljaje, tumorje ... Spodbudijo nastajanje kortikoliberina v hipofizi.

Učinki kortizola[uredi | uredi kodo]

Kortizol izkazuje številne učinke na organizem; vsi pomagajo k ponovni vzpostavitvi homeostaze, ki ga je ogrozil neki stresni dejavnik (na primer okužba, poškodba ...):