Komet asteroidnega pasu

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Komet asteroidnega pasu (komet glavnega asteroidnega pasu, uporablja se tudi kratica MBC ali Main Belt Comet) je telo, ki kroži okrog Sonca v predelu glavnega asteroidnega pasu in kaže podobne aktivnosti kot kometi.

Kometi asteroidnega pasu imajo skoraj krožne tirnice znotraj asteroidnega pasu in jih zelo težko ločimo od običajnih asteroidov. Ta skupina kometov ima majhne izsrednosti in naklone tira (podobno kot asteroidi v tem področju). Trije znani kometi asteroidnega pasu imajo svojo tirnico znotraj zunanjega dela glavnega dela asteroidnega pasu [1]. Ni popolnoma jasno, kako lahko pridejo telesa iz zunanjega dela Osončja v tirnico z majhno izsrednostjo. Zaradi tega smatrajo, da so kometi asteroidnega pasu, samo asteroidi z večjo količino ledu. Predvidevajo tudi, da je v zunajem delu Osončja veliko asteroidov z ledom [2].

Kometi asteroidnega pasu kažejo rep samo v delu svoje poti v bližini prisončja. Aktivnost kometa se kaže nekaj mesecev v času obhodne dobe, ki traja od 5 do 6 let.

Obstojajo domneve, da so kometi asteroidnega pasu izvor vode na Zemlji. To razlagajo s tem, da je v oceanih razmerje med vodikom in devterijem tako nizko, da običajni asteroidi ne morejo biti izvor vode [3].

Med znanimi člani te skupine kometov so :

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Položaji tirnic nekaterih kometov glavnega asteroidnega pasu«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 27. marca 2009. Pridobljeno 19. oktobra 2009.
  2. »Opis kometov glavnega asteroidnega pasu«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 10. avgusta 2009. Pridobljeno 19. oktobra 2009.
  3. Izvor vode na Zemlji

Zunaje povezave[uredi | uredi kodo]