Koliko si moja

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Koliko si moja?
Naslovnica prve slovenske izdaje iz l. 2011
AvtorAndrej E. Skubic
Avtor naslovniceAndreja Brulc
DržavaSlovenija
JezikSlovenščina
Subjektslovenska književnost
Žanrproza, literarna študija
ZaložnikŠtudentska založba
Datum izida
2011
Vrsta medijatisk (trda vezava)
Št. strani327
ISBN978-961-242-366-7
OCLC780863599
COBISS255739904
UDK821.163.6-311.2
Predmetne oznakeljubezen, ljubezenski partnerji, podeželje, vsakdanje življenje, matere in sinovi, leposlovje


Koliko si moja? je družbeni roman oziroma literarna študija, ki je nastala izpod peresa slovenskega pisatelja Andreja E. Skubica. Avtor opisuje zgodbo s tri-tirno strukturo o ljubezni, boju za lastnino, v retrospektivi pa tudi zgodbo z začetka 20. stoletja.

Knjiga je izšla leta 2011 pri Študentski založbi v Ljubljani. Naslovno stran je oblikovala Andreja Brulc. Delo pa spada v Knjižno zbirko Žepna Beletrina.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Bralcu je zgodba predstavljena skozi oči glavnega protagonista, Toma Veisa, ki se mu življenje povsem spremeni, ko mu punca Anja pove, da je noseča z drugim moškim. Tomo njuno zvezo hitro konča in se iz Ljubljane preseli v svoj rojstni kraj Ter v Zgornjo Savinjsko dolino. S spremembo okolja si želi urediti življenje, vendar se kmalu pojavijo težave z njegovo materjo, Fehrijo Veis, ter bližnjim sosedom Juvanom, s katerim se spusti v boj za lastništvo nad določeno zaplato zemlje. Ker pa to seveda še ni dovolj težav za tega štiridesetletnika, se v celotni zgodbi še vedno pojavljajo nerešene zadeve z Anjo. Tomo, kot filmski producent, pa v vsej tej zmedi poskuša tudi ustvarjati, zato razišče domače podstrešje, kjer najde stara pisma, ki mu prinesejo veliko zanimivih informacij o njegovih predniki ter sovaščanih.

Avtor zgodbo opisuje v sodobnem času z zelo zanimivimi zapleti. Tomo se vidi kot sredi »absurdne tragične zgodbe, kjer tip sredi zapletenih, zgodovinsko zahtevnih okoliščin pravzaprav najebe po naključju«. Zaradi tega so njegovi monologi na določen način tudi cinični ter posledično smešni.

Zanimivo je, da roman opisujejo kot prozo, literarno študijo, družbeni roman in družbenokritični roman. Pravtako pa se zasledi tudi izraz romaneskna zgodba.

Zbirka[uredi | uredi kodo]

Knjižna zbirka Beletrina.

Izdaje[uredi | uredi kodo]

  • Študentska založba, 2011 COBISS
  • Študentska založba, 2012 COBISS
  • Študentska založba, 2012 (Elektronski vir) COBISS

Ocene in nagrade[uredi | uredi kodo]

Za to delo je avtor leta 2012 dobil Kresnikovo nagrado.

Viri[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Andrej Skubic na Portalu slovenskih pisateljev Arhivirano 2012-01-28 na Wayback Machine.