Izčistek

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Klirens)

Izčistek, očistek ali klirens je v farmakologiji teoretična prostornina krvne plazme, ki se v določenem času (običajno izražamo očistek na časovno enoto 1 minute) pri prehodu skozi ledvice popolnoma očisti določene snovi. Izčistek je merilo za hitrost izločanja neke substance iz krvi v seč.

Nižji kot je izčistek snovi, težje se substanca izloča iz telesa. Pri izločanju snovi so pomembni trije procesi, ki potekajo v ledvičnih glomerulih:

Hitrejša je glomerulna filtracija, več snovi preide iz krvi v seč in višji je izčistek. Takšne snovi se torej zlahka odstranijo iz krvi. Če je prisotna še sekrecija, se izločanje snovi v seč dodatno pospeši, klirens za takšne snovi pa je višji. Prisotnost reabsorpcije pa izločanje snovi upočasni in zniža vrednost izčistka, saj molekule snovi prehajajo iz ultrafiltrata v ledvičnih cevkah nazaj v kapilare.

Pogosto se izčistek narobe razume kot količina tekočine, ki se filtrira v ledvice ali kot prostornina krvi, ki se očisti dotične snovi v časovni enoti. Do teh zmotnih predstav prihaja zlasti zato, ker ima izčistek enako enoto kot prostorninski pretok (prostornina/čas).

Glej tudi[uredi | uredi kodo]