Kliper (vesoljsko plovilo)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Maketa Kliperja
Sojuz TMA-6 (Odprava 11, 16. april 2005) se nad Vzhodno Azijo približuje MVP - zamenjal ga bo Kliper

Kliper (rusko: Клипер - kliper, hitra jadrnica (brzojadrnica)) je rusko vesoljsko plovilo, načrtovano da bo delovalo kot raketoplan (MTKK - večkratna transportna vesoljska ladja), in ki bi nasledilo vesoljsko ladjo Sojuz. Program vodi Ruska zvezna vesoljska agencija (Roskosmos, nekdanja RKA). Največ možnosti ima predlog korporacije RKK »Energija«, ki se je začel leta 2000. Tudi drugi dve družbi GKNPC Hruničev in NPO »Molnija« sta oddali svoja predloga Vesoljski agenciji.

Osnovne značilnosti[uredi | uredi kodo]

Kliper bi imel maso 13 t, kar je skoraj dvakrat več od Sojuza, v vesoljski prostor pa ga bi ponesla nova ruska raketa nosilka Angara-A3. Predvidoma ga bi uporabljali deset let (25 poletov). Bivalni odsek, ki je podoben Sojuzovemu, pogonski odsek in reševalne rakete bi bili uporabni le za en polet. Na MVP bi služil kot reševalno plovilo. Na njej bi lahko ostal do leto dni. Razvoj je odvisen od financiranja s strani države. Prvi brezpilotni preskusni polet je bil predviden za leto 2010/2011, s posadko pa za leto 2012. Trenutno program ni dejaven, ker se je Ruska zvezna vesoljska agencija odločila, da bo nadaljevala z uporabo in posodabljanjem plovila Sojuz TMA in ker je v dogovorih z ESO o skupnem razvoju novega plovila.

Kliper bi bilo vesoljsko letalo z malimi krili, ki se bo vračalo v Zemljino ozračje pod malim kotom, kar bi omogočolo, da bodo obremenitve na plovilo manjše kot za posadke Sojuzov. Čolniček bi imel do šest članov posadke. Kliper je tudi zamišljen kot modul za posadko na daljših odpravah proti Luni in Marsu.

Razvoj[uredi | uredi kodo]

V 1990-tih so posodobili Sojuz (Sojuz TMM, Sojuz TMS). V drugi polovici 1990. je vodilni aerodinamik RKK Rešetin predlagal novo plovilo, vmesno različico med krilatim raketoplanom in balistično kapsulo Sojuza. V okviru NIOKR so raziskali aerodinamiko plovila, njegov model pa so preskusili v aerodinamičnem tunelu.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]