Navadna kislica

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Kislica)
Kislica

Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Plantae (rastline)
Deblo: Magnoliophyta (kritosemenke)
Razred: Magnoliopsida (dvokaličnice)
Red: Caryophyllales (klinčkovci)
Družina: Polygonaceae (dresnovke)
Rod: Rumex
Vrsta: R. acetosa
Znanstveno ime
Rumex acetosa
L.

Navadna kislica (znanstveno ime Rumex acetosa), tudi ambada bhaji ali gongoora v indijski kuhinji, je trajna zel iz družine dresnovk, ki se lahko goji kot vrtna rastlina. Večina kisličnih listov ima dražeče oster kisel okus, ki se imenitno poda k mnogim jedem. Ta prezimno trda trajnica lahko doseže višino od 0,15 pa tja do 1,2 metra.

Rastišče[uredi | uredi kodo]

Kislica je rastlina, ki raste divje vsepovsod po Evropi, po travnikih in obrobju gozdov. Najraje ima sončno ali rahlo senčno lego ter prst, ki je dobro odcedna, vlažna ter z veliko železa.

Vrste[uredi | uredi kodo]

Poznamo več vrst kislice (navadna kislica, alpska kislica, alpski kislec, kodrasta kislica, lepa kislica, vrtna kislica); najkvalitetnejša je gojena vrtna kislica, ki jo sejemo po vrtovih in ji režemo liste kot blitvi. Kmalu zrastejo novi. Zel ima kisel, včasih tudi rahlo grenek okus.

Uporaba[uredi | uredi kodo]

Drobno narezana kislica je odličen dodatek solatam, zeliščnim omakam in juham ter raznim namazom. V vročih poletnih dneh si kosci trave radi gasijo žejo z žvečenjem sočnih stebel te rastline. Poleg tega s sokom listov lahko odstranimo madeže rje, plesni in črnila s perila ter srebrnine.

Viri[uredi | uredi kodo]