Kirt

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
V tabeli so rune za sistema Angerthas Daeron in Angerthas Moria, ki sta predstavljena v Dodatku E v Gospodarju prstanov. Nekateri znaki imajo različne glasovne vrednosti za vilinske in škratje jezike.

Kirt (izvirno angleško Cirth) je umetna pisava (pravzaprav runopis) angleškega pisatelja in jezikoslovca J.R.R. Tolkiena. Tolkien jo je uporabljal predvsem za zapis svojih umetnih jezikov kvenja, sindarščina in khuzdûl, včasih pa je s svojimi runami zapisal tudi kakšno angleško besedilo (na primer na naslovnicah Hobita in Gospodarja prstanov). Še en znan primer Tolkienove uporabe kirta je napis na Balinovi grobnici v Morii.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Tolkien je pisavo kirt osnoval na sistemu anglosaškega in skandinavskega runopisa. Tolkien sam je zelo redko uporabljal kirt; poleg zgoraj omenjenih virov je nekaj dodatnih informacij znano še iz njegovih pisem (The Letters of J. R. R. Tolkien).

Zgodovina v Tolkienovi mitologji[uredi | uredi kodo]

Pisavo kirt je ustvaril potujoči pevec kralja Thingola Doriatskega Daeron in se je prvotno imenovala certhas daeron. Pozneje je bila razširjena v t. i. angerthas daeron. Kirt je bil nato večinoma zamenjan s Fëanorjevim tengvarjem. Pisavo pa je posvojila rasa škratov za zapis njihovega jezika khuzdûl (obliki angerthas moria in angerthas erebor), saj je bila, v primerjavi s tengvarjem, zaradi svojih ravnih in enostavnih linij enostavnejša za vrezovanje.

Sistem pisave[uredi | uredi kodo]

Cirth je množina in pomeni z veliko začetnico pisavo; rune same se označijo kot cirth. Ena sama runa je kerta (izvirno: certh).

Certh 1.svg p Certh 16.svg zh Certh 31.svg l Certh 46.svg e
Certh 2.svg b Certh 17.svg nj-z Certh 32.svg lh Certh 47.svg ē
Certh 3.svg f Certh 18.svg k Certh 33.svg ng–nd Certh 48.svg a
Certh 4.svg v Certh 19.svg g Certh 34.svg s–h Certh 49.svg ā
Certh 5.svg hw Certh 20.svg kh Certh 35.svg s–’ Certh 50.svg o
Certh 6.svg m Certh 21.svg gh Certh 36.svg z–ŋ Certh 51.svg Certh 51a.svg ō
Certh 7.svg (mh), mb Certh 22.svg ŋ–n Certh 37.svg ng* Certh 52.svg Certh 52a.svg ö
Certh 8.svg t Certh 23.svg kw Certh 38.svg Certh 38a.svg nd–nj Certh 53.svg n*
Certh 9.svg d Certh 24.svg gw Certh 39.svg i, (y) Certh 54.svg h–s
Certh 10.svg th Certh 25.svg khw Certh 40.svg y* Certh 55.svg Certh 55a.svg *
Certh 11.svg dh Certh 26.svg ghw, w Certh 41.svg hy* Certh 56.svg Certh 56a.svg *
Certh 12.svg n–r Certh 27.svg ngw Certh 42.svg u Certh 57.svg ps*
Certh 13.svg ch Certh 28.svg nw Certh 43.svg ū Certh 58.svg ts*
Certh 14.svg j Certh 29.svg r–j Certh 44.svg w Certh 59.svg +h
Certh 15.svg sh Certh 30.svg rh–zh Certh 45.svg Certh 45a.svg ü Certh 60.svg &

Čeprav so znaki za nekatere glasove enaki ali podobni tistim v zgodovinskih runah, se večinoma ne ujemajo. Tolkienov sistem je v resnici veliko bolj sistematičen in dodelan. Medtem ko je v zgodovinskih runah okoli 30 znakov (oziroma glasov), jih je v kirtu 60, kar priča o veliko bolj sofisticiranem, toda tudi zahtevnejšem sistemu pisanja.

Primeri kirta[uredi | uredi kodo]

Balinova grobnica[uredi | uredi kodo]

Na Balinovo grobnico v pokrajini Moria je naletela Bratovščina prstana v Gospodarju prstanov. Napis na grobnici je razdeljen na dva dela:

  • Zgornji napis na grobnici je v jeziku khuzdûl - jeziku škratov, saj je bil Balin škrat. Napis se glasi: Balin Fundinul uzbad Khazaddûmu, kar pomeni: Balin, Fundinov sin, vladar Morie. Uporabljen način kirta je angerthas moria.

Balin zg2.PNG

  • Spodnji napis je v zahodščini, napisan pa je načinu angerthas erebor. Pomeni isto kot zgornji napis, torej: Balin, Fundinov sin, vladar Morie.

Balin sp2.PNG

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]