King John's Castle, Limerick

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani King John's Castle (Limerick))
Skoči na: navigacija, iskanje
King John's Castle ob reki Shannon, ob Thomond Bridge-u
Vhod v grad za obiskovalce
Glej King John's Castle za druge gradove z enakim imenom.

King John's Castle je grad, ki leži ob reki Shannon na King's Islandu v Limericku, Irska.

Do danes so se od gradu ohranili stolpi, obzidje in utrdbe, ki so ena od glavnih turističnih atrakcij Limericka. Na dvorišču gradu so uredili tudi rekonstrukcijo vikinške naselbine, katere ostanke so odkrili pri obnovi gradu.

Prvo stalno utrjeno naselbino na King's Islandu (Inis Sibhtonnu) je ustanovil vikinški kralj Thormodr Helgason leta 922. To naselbino je uporabljal kot izhodišče za svoje roparske pohode vzdolž reke Shannon. Leta 937 so se vikingi iz Limericka spopadli z vikingi iz Dublina na jezeru Lough Ree in bili poraženi. Drugič so bili poraženi leta 943, ko jih je porazila združena vojska poglavarja klana Dalcassian in kralja Munstra, Ceallachana. Vikingi so morali po porazu klanom plačevati dajatve. Vikingi iz Limericka si niso po tem porazu nikoli opomogli, njihova moč pa je upadla na raven majhnega klana, ki pa je skozi stoletja še večkrat odigral ključno vlogo v bojih za oblast na tem področju.

S prihodom Anglo-Normanov v letu 1172 so se stvari precej spremenile. Leta 1174 je Domhnall Mor O'Brien mesto Limerick požgal do tal, da ne bi padlo v roke novim osvajalcem. Leta 1195 so Anglo-Normani pod vodstvom Johna Angleškega, lorda Irske, zasedli širše območje mesta. Po lokalni legendi naj bi mesto svoj mestni statut in prvega župana dobilo leta 1197. Tega leta je župan Limericka postal Adam Sarvant. Grad naj bi zgradili na ukaz Johna Angleškega in ga poimenovali njemu v čast. Dokončan naj bi bil okoli leta 1200, John pa v njem ni nikoli prebival.

Po vzpostavitvi miru in vzpostavitvijo normanske nadoblasti je Limerick začel pridobivati ugled in se širiti kot trgovsko središče in pristaniško mesto. Delil se je na dva dela; »Angleško mesto« na King's Islandu ter naselbino imenovano »Irish Town«, ki se je razvila na južnem bregu reke Shannon.

Obzidje gradu je bilo močno poškodovano med prvim od petih obleganj tega mesta skozi 17. stoletje, v obleganju Limericka leta 1642. Leta 1642 so v gradu našli zatočišče protestanti, ki so bili preganjani med Irsko vstajo leta 1641. Irske konfederacijske sile pod vodstvom Garreta Barryja so zato začele oblegati grad. Po neuspešnem obleganju so irski uporniki ob pomanjkanju artilerije zrušili obzidje tako, da so mu spodkopali temelje. Obleganci so se vdali tik pred tem, ko se je obzidje zrušilo. Kasneje so poškodovan del obzidja povsem odstranili.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]