Katana

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Katana

Katana (japonsko 刀) je sablja, ki izvira iz Japonske. Njihova izdelava je na tem otočju stara več stoletij. Gotovo najbolj znan kovač teh sabelj je legendarni Masamune, ki je živel na prehodu iz 13. v 14. stoletje. Izdeloval je izredne sablje, katerih kakovost in eleganca sta še danes nedosegljivi. Večina njegovih ohranjenih katan sodi v japonsko nacionalno dediščino.

Katana ima rahlo ukrivljeno rezilo z rezalnim robom na zunanji strani loka. Dolžina ni enotna, vendar v splošnem velja, da naj se, ko katano držimo v roki, spuščeni ob telesu, konica ne bi dotikala tal. Rezilo katane je odporno ter izredno prožno s trdim in ostrim robom. Te lastnosti so tudi eden od razlogov, da Japonci niso nikoli izdelovali ali uporabljali ščitov. Vendar pa velja, da naj bi se v boju strogo izogibali stika z drugim mečem, še posebej rezila na rezilo. Boj s katano naj bi se končal z enim odločilnim udarcem.

Za razliko od zahodjaškega načina nošenja sabelj (z rezilom, obrnjenim navzdol), se katana nosi z rezilom tradicionalno obrnjenim navzgor (za razliko od igralcev v mnogih Holywoodskih filmih), kajti Japonci so s tem verjeli, da se sablja med bitko ne bo obrnila proti njim.

Obstajajo tudi različne verzije katan. Ločijo se po obliki in dolžini rezila. Namreč ukrivljena rezila so nosili samuraji, elita japonskih bojevnikov, vezanih na Bushido. Ninje niso nosile enakih katan kot samuraji, temveč ravne in malce krajše verzije imenovane ninja ken.

Verzije[uredi | uredi kodo]

  • vakizaši - dolg samurajski nož
  • širasaja - dolg samurajski meč, podoben palici
  • tanto - kratek samurajski nož
  • tači - ceremonialni samurajski meč
Katana