Karton (umetnost)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Karton je pripravljalna študija ali model, običajno v manjšem merilu, za umetniško ali arhitekturno delo, zlasti tisto, ki je izdelano za odobritev naročnika.[1] Izraz je pridobil veljavo v umetniških krogih v Toskani v 14. stoletju.[2] Sodobne definicije v referenčnih delih se nekoliko razlikujejo. Alternativena in prekrivajoča se izraza sta »oljna skica« (schizzo) in (modello, italijanska izgovorjava: [moˈdɛllo] (množina modelli) za slike, tapiserije ali vitraž, maketo, plastico ali bozzetto[3] za kiparstvo ali arhitekturo ali arhitekturni model.[4]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Glossary, National Gallery, London; Irene Earls; Renaissance Art: A Topical Dictionary, Greenwood Publishing Group, 1987, ISBN 0-313-24658-0.
  2. Besedila iz petih pogodb in drugih dokumentov 1376–1508, ki jih je objavil Michael Hirst (Hirst in Carmen Bambach Cappel, "A Note on the Word Modello", The Art Bulletin 74'.1 (marec 1992:172–173) so vsi toskanski, kot ugotavlja Hirst, čeprav se je sočasni izraz razširil vse do Marke.
  3. A bozzetto je grobo modelirana preliminarna skica v glini za kip; tiste, ki so preživeli, so večinoma zažgali v peči, da bi jih ohranili.
  4. Uporabe "modello" v štirinajstem stoletju v povezavi s Santa Reparata v Firencah so navedene v A. Grote, Studien zur Geschichte der Opera Santa Reparata zu Florenz in Vierzehnten Jahrhundert (Munich 1960:113ff).