Kariljon

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Bivši kariljon v münchenskem Olimpijskem parku
Glockenspiel v mestni hiši v Münchnu, Nemčija iz leta 1908, vsebuje 43 zvoncev in 32 figur.

Kariljon (francosko: [kaʁijɔ̃]) je glasbeni instrument, ki je običajno nameščen v zvoniku cerkve ali mestne hiše. Glasbilo je sestavljeno iz vsaj 23 litih bronastih, zvoncem podobnih oblik, na katere zaporedno igrajo, da ustvarijo melodijo ali pa skupaj zvenijo kot akord. Tradicionalni ročni kariljon se igra z udarjanjem na palčkam podobni tipkovnici in s stopali na pedalno tipkovnico. Tipke mehansko aktivirajo ročice in žice, ki se povezujejo s kovinskimi kladivci (kembeljni), ki udarijo v notranjost zvončkov, kar omogoča izvajalcu na zvoncih ali carillonneurju / carillonistu, da spreminja intenziteto not glede na silo, ki jo pritisne na ključ.

Čeprav se nenavadne prave resnične kariljone občasno prilegajo gledališkim orglam (namesto kovinskih palic ali zvoncev, ki se pogosteje uporabljajo za simulacijo), na primer orgle Christie, nameščene v kinu Odeon Marble Arch v Londonu[1]. Kariljonski instrument z manj kot 23 zvonovi se imenuje chime (zvonci za pritrkavanje).

Največji kariljon na svetu s 120 zvonovi je v palači Mafra na Portugalskem.[2][3]

Kariljon je drugo najtežje glasbilo od vseh obstoječih[4] in se uvršča le za največje orgle s cevmi. Najtežji kariljon na svetu (v cerkvi Riverside v New Yorku) tehta več kot 91 ton[5], medtem ko orgle Wanamaker v Filadelfiji tehtajo 260 ton.

Beseda carillon naj bi izvirala iz francoske quadrillon, kar pomeni štirje zvonovi. V nemščini se kariljon imenuje tudi Glockenspiel.

Slike[uredi | uredi kodo]

Mediji[uredi | uredi kodo]

Anthem Ukraine. Kariljon samostana sv. Mihaela, Kijev, Ukrajina


Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "Picture Gallery – Regal, Marble Arch (15)". Organrecitals.com. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2020-07-13. Pridobljeno dne 27 October 2015.
  2. http://robsonranchviews.com/word-of-the-month-carillon/
  3. https://www.europanostra.org/european-experts-put-forward-action-plan-restore-carillons-mafra-palace-portugal/
  4. "Sunday Carillon Concerts at Peter and Paul Fortress". Inyourpocket.com (angleščina). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2020-02-22. Pridobljeno dne 2019-01-24.
  5. "The Riverside Church: The Carillon". New York, NY: The Riverside Church in the City of New York. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2016-06-30. Pridobljeno dne 22 January 2018.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]