Kariljon

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Kariljon v Innsbrucku, v livarni zvonov Grassmayr
Glockenspiel v mestni hiši v Münchnu, Nemčija iz leta 1908, vsebuje 43 zvoncev in 32 figur.

Kariljon (francosko: [kaʁijɔ̃]) tudi melodično zvonovje je glasbeni instrument, ki je običajno nameščen v zvoniku cerkve ali stolpu mestne hiše.

Glasbilo je sestavljeno iz vsaj 23 litih bronastih, kromatično uglašenih zvonov, pri katerem se prenos udarca kladiv ali kembljev ob zvon in se melodije izvajajo preko klaviature, z mehanskim ali elektromehanskim prenosom, ali pa se izvajajo z avtomatom, lahko tudi z elektronskim programom.

Zvonovi ustvarijo melodijo ali pa skupaj zvenijo kot akord. Tradicionalni ročni kariljon se igra z udarjanjem na palčkam podobni tipkovnici in s stopali na pedalno tipkovnico. Tipke mehansko aktivirajo ročice in žice, ki se povezujejo s kovinskimi kladivci (kembeljni), ki udarijo v notranjost zvončkov, kar omogoča izvajalcu na zvoncih ali carillonneurju / carillonistu, da spreminja intenziteto not glede na silo, ki jo pritisne na ključ.

Čeprav se nenavadne prave resnične kariljone občasno prilegajo gledališkim orglam (namesto kovinskih palic ali zvoncev, ki se pogosteje uporabljajo za simulacijo), na primer orgle Christie, nameščene v kinu Odeon Marble Arch v Londonu[1]. Kariljonski instrument z manj kot 23 zvonovi se imenuje chime (zvonci za pritrkavanje).

Največji kariljon na svetu s 120 zvonovi je v palači Mafra na Portugalskem.[2][3]

Kariljon je drugo najtežje glasbilo od vseh obstoječih[4] in se uvršča le za največje orgle s cevmi. Najtežji kariljon na svetu (v cerkvi Riverside v New Yorku) tehta več kot 91 ton[5], medtem ko orgle Wanamaker v Filadelfiji tehtajo 260 ton.

Beseda carillon naj bi izvirala iz francoske quadrillon, kar pomeni štirje zvonovi. V nemščini se kariljon imenuje tudi Glockenspiel.

Slike[uredi | uredi kodo]

Mediji[uredi | uredi kodo]

Kariljon cerkve samostana sv. Mihaela v Kijevu, predvaja ukrajinsko himno


Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Picture Gallery – Regal, Marble Arch (15)«. Organrecitals.com. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 13. julija 2020. Pridobljeno 27. oktobra 2015.
  2. http://robsonranchviews.com/word-of-the-month-carillon/
  3. https://www.europanostra.org/european-experts-put-forward-action-plan-restore-carillons-mafra-palace-portugal/
  4. »Sunday Carillon Concerts at Peter and Paul Fortress«. Inyourpocket.com (v angleščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 22. februarja 2020. Pridobljeno 24. januarja 2019.
  5. »The Riverside Church: The Carillon«. New York, NY: The Riverside Church in the City of New York. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 30. junija 2016. Pridobljeno 22. januarja 2018.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]