Kapela Pazzijev

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Koordinati: 43°46′4.82″N 11°15′46.76″E / 43.7680056°N 11.2629889°E / 43.7680056; 11.2629889

Kapela Pazzijev in križni hodnik
Notranjost kapele Pazzijev
Kupola nad verando

Kapela Pazzijev (italijansko: Cappella dei Pazzi) je kapela v 'glavnem križnem hodniku' (Prima Chiostro) na južnem boku bazilike sv. Križa v Firencah v Italiji. Navadno je zaslužen zanjo Filippo Brunelleschi in velja za eno mojstrovin renesančne arhitekture.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Čeprav je sredstva za kapelo leta 1429 zbral Andrea Pazzi, vodja družine Pazzi, katere bogastvo je bilo na drugem mestu za Medičejci, se je gradnja začela šele okoli leta 1442. Kapela je bila dokončana leta 1443. Stavba velja za zgodnje renesančno mojstrovino.

Glavni namen stavbe je bila kapiteljska dvorana (sejna soba za vodstvo kapitlja) in se je uporabljala kot učilnica za poučevanje menihov in druge verske namene. Za oltarjem je bila tudi kapela, kjer je imela družina, ki jo je naročila, pravico pokopavati svoje mrtve. Pazzijev zadnji motiv pri gradnji kapele je bil najbrž narediti svoj pečat na mesto Firence in poudariti njihovo bogastvo in moč. Dejstvo, da se je mesto takrat spopadlo s sosednjim mestom in je še vedno pridobil sredstva za gradnjo te kapele, je pokazalo pomen, ki ga je imel za družino Pazzi in prebivalce Firence.

Prej je veljala za delo Filipa Brunelleschija, zdaj pa se misli, da je bil odgovoren za načrt, ki temelji na preprostih geometrijskih oblikah[1], kvadrat in krog, ne pa za izvedbo in podrobnost stavbe. Fasada, ki jo je začel in ki vidimo le spodnji register, je bila delno zakrita z dodatkom verande. Glavni navdih za ta kos je bil dominikanski samostan Santa Maria Novella, ki je tudi v Firencah.

Velikost kapele je bila določena z obstoječimi zidovi, kar je ustvarilo nenavadno situacijo, kjer prostor ni bil kvadrat kot v stari zakristiji, ki je bila vzor tej zgradbi, ampak pravokoten in v obliki transepta[2] in tako v nasproti kvadratnemu, v osi postavljenemu oltarju. Kljub temu in z zapleteno zgodovino nam stavba daje vpogled v ambicije renesančnih arhitektov v njihovem boju za skladnost arhitekturnega jezika stebrov, pilastrov, lokov in obokov. Med pilastri v transeptu so visoke, prazne plošče z okroglimi glavami in nad njimi rondeli, običajni renesančni dekorativni motivi. Arhitekturni elementi notranjosti so vsi v pietra serena, visokokakovostnem drobnozrnatem sivem peščenjaku. Nosilna konstrukcija te stavbe je njeno zidovje, to je, da loke in kupole podpirajo stene, ne pa pilastri, ki so dekorativni in ne konstrukcijski.

Strop kapele Pazzijev

Kar zadeva arhitekta, znanstveniki trdijo, da pravzaprav ne gre za Brunelleschija. Nobeni viri obdobja niti dokumenti iz obdobja ne podpirajo te teorije, pri čemer se je Brunelleschi kot arhitekt prvič vpisal z anonimnim avtorjem, ki je pisal v 1490-ih[3]. Najpogostejši dokaz za zasluge Brunelleschija je očitna podobnost kapele Pazzijev s staro zakristijo; drugi trdijo, da se je njegov slog razvil v dvajsetih letih in da bi kapela Pazzijev predstavljala retrogradni korak[4]. Strokovnjaki zdaj kapela štejejo kot delo Giuliano da Maiano ali Michelozza.[5][6]

Tondi sedečih apostolov so delo Luca della Robbie, ki je prav tako naredil okrasne terakote v kupoli verande[7]. Domneva se, da so okrogli evangelisti morda delo Donatella.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Brunelleschi, Filippo: Architectural career. Encyclopædia Britannica. 2007.
  2. architecture, Western: Early Renaissance in Italy (1401–95). Encyclopædia Britannica. 2007.
  3. Trachtenberg, Marvin (June 1996). "Why the Pazzi Chapel is not by Brunelleschi". Casabella. Vol. 60 no. 635. str. 60.
  4. Trachtenberg, p. 62
  5. Eugenio Battisti. Filippo Brunelleschi: The Complete Work. (New York: Rizzoli, 1981) *See also: Howard Saalman. Filippo Brunelleschi: The Buildings. (London: Zwemmer, 1993).
  6. Goldberger, Paul (January 1, 1997). "Challenge to the Origin of a Florentine Chapel". New York Times. str. 1.30. Pridobljeno dne 2007-02-16.
  7. Della Robbia, Luca. Encyclopædia Britannica. 2007.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]