Jive

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jive plesalca.

Jive je latinsko-ameriški ples, ki se je razvil okoli leta 1940. V njem je zaslediti vpliv rock n rolla, bepopa in swinga, vendar brez akrobatskih elementov. Izhaja iz boogija, ki se je v Evropi pojavil pod imenom jitterbug. Leta 1968 je bil sprejet kot peti latinsko-ameriški tekmovalni ples, od leta 1976 pa je tudi del programa.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Začeteki plesa segajo v zgodnja 1930, plesal pa se je v ameriških črnskih klubih na zvoke jazza in swinga. Po tem pride do vpliva novega popularnega plesa boogija, ki se je razvil iz bluesa. V Evropo so ga prinesli ameriški vojaki med drugo svetovno vojno. V Angliji (1950) je jive prilagojen rock n rollu kar oblikuje nov slog. Francozi so ga poenostavili z uporabo nekaterih tradicionalnih latinsko-ameriških plesov in tako je nastal današnji jive. Prvi tehnični opis plesa jive, ki je bil objavljen v Evropi 1944, je naredil angleški učitelj plesa Victor Silvester. V Sloveniji se je prvič pojavil v tekmovalni kategoriji leta 1972.

O plesu[uredi | uredi kodo]

Jive je hitrejša različica swinga, plesalci uporabijo več gibanja, pleše se lahkotno, z izrazitim gibanjem kolen kar povzroča tudi gibanje bokov. Vključuje poskok, njegovi koraki pa se včasih uporabljajo tudi v rock n rollu. Je hiter in drzen ples za katerega se potrebuje veliko energije. Jive je ples v ritmu 4/4 ,tempo 36-46t/min, poudarek na drugem in četrtem udarcu.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]