Jezero Traful

Jezero Traful
Jezero Traful se nahaja v Argentina
Jezero Traful
Jezero Traful
LegaDepartma Los Lagos, Neuquén, Argentina
Vrstasladkovodno jezero
Glavni dotokireka Pichi Traful in Machico, katarakti in Coaco arroyos
Glavni odtokireka Traful (25 km)
(Traful → reka Limay → NegroAtlantik)
Države porečjaArgentina
Površina76 km²
Maks. globina300 m
Gladina (n.m.)975 m
NaseljaVilla Traful

Jezero Traful je jezero v departmaju Los Lagos argentinske province Neuquén s površino 76 km². Jezero je izvir reke Traful, ki se izliva v jezero Nahuel Huapi. Leži v narodnem parku Nahuel Huapi.

To jezero slovi po slikovitem razgledišču z 102 metrov visoke ledenikove pečine, ki ponuja popoln pogled na jezero in celotno dolino. Na obali jezera leži gorska vasica Villa Traful, glavno naselje na območju jezera. Ima kampe, bencinsko črpalko in hotele.

Vode v jezeru so zelo prozorne z obilo kisika. Nepravilne obale jezera imajo pečine in plaže. Ribolov je možen tako s čolnov kot z obale. Na severni obali je dober ribolov na lososa (ne s kopnega), šarenke, potočne postrvi in potočne zlatovščice.

Severni krak, “Pichi Traful”[uredi | uredi kodo]

Jezero ima dolg, tanek severni krak, znan kot jezero Pichi Traful. Razteza se na severozahodu glavnega dela jezera, do katerega se lahko pride po jezerski cesti ali po cestah RP 65 in RP 234. Ob prihodu je vstopna postaja varovanja parka, ki nudi informacije o krajih za prenočevanje ali kampiranje. Ta krak jezera napaja reka Pichi Traful, ki prispeva vodo polno kisika. Je odličen kraj za muharjenje. V njenem ustju so plaže za kampiranje.

Potopljeni gozd[uredi | uredi kodo]

Jezero vsebuje odmrli gozd približno 60 cipres, ki stojijo v približno 15 metrih vode. Prej so stale na bližnjem hribu, vendar jih je plaz, verjetno v 1960-ih, potopil v jezero, kjer stojijo še danes. Zaradi velike prosojnosti vode so njihove korenine vidne s površine, ko je ta mirna.[1]

Sklici[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]