Jezero St. Moritz

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jezero St. Moritz
St. Moritzersee
Lej da San Murezzan
Jezero St. Moritz in okoliške gore iz St. Moritz-dorf
Napaka Lua v Modul:Location_map v vrstici 408: Malformed coordinates value.
LegaEngadin, Graubünden
Vrstameromiktično
Glavni dotokiInn, Ovel dal Mulin
Glavni odtokiInn
Države porečjaŠvica
Maks. dolžina1,6 km
Maks. širina0,6 km
Površina0,78 km²
Maks. globina44 m
Količina vode20 e6m3
Gladina (n.m.)1768 m
ZmrznjenoDecember - maj
NaseljaSt. Moritz

Jezero St. Moritz (nemško St. Moritzersee, romansko Lej da San Murezzan) je ledeniško jezero v St. Moritzu v Švici. S površino 0,78 km² je manjše od glavnih jezer v dolini Zgornjega Engadina (jezero Sils, jezero Silvaplana).

Geografija[uredi | uredi kodo]

Skozi jezero St. Moritz teče reka Inn, tako kot skozi jezero Sils, jezero Silvaplana in Lej da Champfèr. Nadmorska višina je 1768 m. Središče St. Moritza je dvignjeno nad severnim bregom, na njegovem zahodnem koncu so zdravilni vrelci St. Moritz-Bad.

Jezero leži med gorama Piz Rosatsch (3123 m nadmorske višine) na jugu in Piz Nair (3056 m nadmorske višine) na severu. Severno od jezera hrib Ruinatsch zapira dolino reke Inn, ki si je skozenj utrla izhod v obliki 1200m dolge ozke soteske Charnadüra.[1]

Poraba za energijo[uredi | uredi kodo]

Takoj ob izstopu, ko je Inn zapustil jezero, je padal čez slap[2], ki ga danes ni več. Od leta 1932 dva 14 metrov široka jezova uravnavata odtok iz jezera in ohranjata gladino. Voda je zajezena do višine 120 centimetrov. Ribja lestev omogoča ribam, da premagajo jez.

Od leta 1892 je elektrarna Charnadüra uporabljala vodo iz jezera in jo predelovala v strojnici 21,5 metrov nižje v Charnadüri. Leta 1932 jo je zamenjala elektrarna Islas, ki uporablja celoten gradient med jezerom St. Moritz in dnom doline Celerina.[3]

Dogodki[uredi | uredi kodo]

Vsak januar ali v začetku februarja se na jezeru odvijajo Polo tekme. V primerjavi s polom, ki se igra poleti, se uporablja nekoliko večja in svetlejša rdeča žoga, ki je dobro vidna v snegu.

Vsak februar tri vikende na zaledenelem jezeru potekajo konjske dirke. Te dirke, imenovane White Turf, potekajo od leta 1907 in pripeljejo bogate turiste na jezero na šampanjec in stave.

To je tudi lokacija, kjer so športni navdušenci izumili šport skijoring. V tej vrsti dirk tekmujejo čistokrvni konji brez jezdecev na hrbtu, vlečejo smučarje. Medtem ko se ta šport igra tudi v drugih alpskih državah, je še vedno v glavnem v regiji, kjer izvira. Šport se je razvil od prve dirke leta 1906; dirko, ki je potekala na cesti od St. Moritza do Champferja in na kateri sta zmagala predsednik Smučarskega kluba Alpina Philip Mark in njegov konj Blitz (nem. strela). Danes dirka poteka podobno kot druge konjske dirke, saj vsi konji štartajo ob istem času in tečejo po stezi. Krmiljenje je zelo težko, kar znatno zaplete dirko, kar zahteva veliko moči in spretnosti športnikov. Smučar z največ točkami po treh zaporednih tekmah v nedeljah je okronan za "kralja doline Engadin".

Poleg skijoringa potekajo tradicionalne ravninske in kasaške dirke na različne razdalje. Do nedavnega je bilo na jezeru tudi parkirišče za obiskovalce, vendar je to od takrat prepovedano.[4]

Prvi turnir v kriketu na zaledenelem jezeru je potekal leta 1988.[5] Angleški igralec kriketa David Gower je januarja 1990 svoj najeti avtomobil parkiral na ledu; čez noč je prebil led in potonil.

Galerija[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Topographisches Landschaftsgedächtnis der Schweiz«. map.geo.admin.
  2. Charles Knapp, Maurice Borel, Victor Attinger, Heinrich Brunner, Société neuchâteloise de géographie (Hrsg.): Geographisches Lexikon der Schweiz. Band 4: Plessur – Schweiz. Verlag Gebrüder Attinger, Neuenburg 1906, S. 466 f., Stichwort Sankt Moritzersee [1]
  3. Franco Milani, Die weisse Kohle von St. Moritz und Celerina: 100 Jahre seit der Integration des Elektrizitätswerks in die Gemeinde St. Moritz, 135 Jahre elektrisches Licht in St. Moritz, St. Moritz Energie, Montabella, St. Moritz, 2014, ISBN=978-3-907067-42-0, str. 48 ff., 60 f [2]
  4. »Archived copy«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 18. januarja 2011. Pridobljeno 6. februarja 2011.{{navedi splet}}: Vzdrževanje CS1: arhivirana kopija kot naslov (povezava)
  5. Allen, Matthew (8. februar 2006). »Cricket on ice hits St Moritz for six«. Swissinfo.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]