Jesugej

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Jesugej
Portret
RojstvoYesugei-Baghatur
1134
Khamag Mongol[d]
Smrt1171
Khamag Mongol[d]
DržavljanstvoKhamag Mongol[d]
Poklicbojevnik

Jesugej Bagatar (mongolsko Есүхэй баатар, Esugej baatar, Jedugej Vojščak) je bil poglavar mongolskega klana Kijadi in Temudžinov (Džingiskanov) oče, * ni znano, † 1171.

Bil je sin Bartan Bagatarja in vnuk Kabul kana, katerega je dinastija Jin priznavala za kana vseh Monglov. Kabul kan je bil vnuk mongolskega poglavarja Hajduja, ki je prvi poskušal združiti vse Mongole.

Jesugejeva prva in glavna žena Hölun je bila iz plemena Kongratov, katerega pripadniki še danes živijo v provinci Hovd v Notranji Mongoliji. Jesugej in njegovi bratje so Hölun ugrabili njenemu pravkar poročenemu možu iz plemena Merkitov, ko sta se s poroke vračala v tabor. S Hölun je imel štiri sinove (Temudžina, ki se je kasneje preimenoval v Džingiskana, Kasarja, Kadžijuna in Temugeja) in hčerko Temulin. Z drugo ženo je imel sinova Bekterja in Belguteja. Bekterja je Temudžin ubil v prepiru za hrano, Belgutej pa je bil Temudžinov dober prijatelj in je kasneje postal njegov general.

Jesugej je umrl, ko je bil Temudžin star devet let. Njegova smrt ni povsem pojasnjena, večina pa meni, da so ga zastrupili Tatari, s katerimi je obedoval, ko se je vračal domov z iskanja žene za sina Temudžina.

Jesugej je imel tudi krvnega brata (anda) Togrula, ki je Temudžinu pomagal pokoriti in združiti mongolska plemena.

Družinsko drevo[uredi | uredi kodo]

 
 
 
 
Jesugej Bagatar
 
 
 
 
 
Hölun
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Belgutej
 
Bekter
 
Kasar
 
Kadžijun
 
Temüge
 
Temudžin (Džingiskan)
 
Börte
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Džoči
 
 
Čagataj
 
 
 
Ögedej
 
 
Toluj