Jesugej

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Jesugej
Portret
Rojstvo 1134
Mongolija
Smrt 1171
Mongolija
Državljanstvo Flag of Mongolia.svg Mongolija
Poklic kan

Jesugej Bagatar (mongolsko Есүхэй баатар, kar v dobesednem prevodu pomeni Jesugej Vojščak), † 1171, je bil poglavar mongolskega klana Kijadov in Temudžinov (Džingiskanov) oče. Bil je sin Bartan Bagatarja in vnuk Habul kana, katerega je dinastija Jin priznavala za kagana. Habul kan je bil vnuk mongolskega poglavarja Kajduja, ki je prvi poskušal združiti vse Mongole.

Jesugejeva prva in glavna žena Hölun je bila iz plemena Olhonudov, katerega pripadniki še danes živijo v provinci Hovd v Notranji Mongoliji. Jesugej in njegovi bratje so Hölun ugrabili njenemu pravkar poročenemu možu iz plemena Merkitov, ko sta se s poroke vračala v merkitski tabor.

Jesugej je imel s Hölun štiri sinove (Temudžina, ki je kasneje postal Džingiskan, Kasarja, Kadžijuna in Temügeja) in hčerko Temulin. Z drugo ženo je imel sinova Bekterja in Belguteja. Bekterja je Temudžin ubil v prepiru z hrano, Belgutej pa je bil Temudžinov dober prijatelj in je kasneje postal njegov general.

Jesugej je umrl, ko je bil Temudžin star devet let. Njegova smrt ni povsem pojasnjena, večina pa meni, da so ga zastrupili Tatari, s katerimi je obedoval, ko se je vračal domov z iskanja žene za sina Temudžina.

Jesugej je imel tudi krvnega brata (anda) Togrula, ki je Temudžinu pomagal pokoriti in združiti mongolska plemena.

Družinsko drevo[uredi | uredi kodo]

 
 
 
 
Jesugej Bagatar
 
 
 
 
 
Hölun
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Belgutej
 
Bekter
 
Kasar
 
Kadžijun
 
Temüge
 
Temudžin (Džingiskan)
 
Börte
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Džoči
 
 
Čagataj
 
 
 
Ögedej
 
 
Toluj