Jaya Sri Maha Bodi

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jaya Sri Maha Bodhi
ජය ශ්රී මහා බොධිය

Sveto drevo Bodi okoli 1913 in nedavno
Ohranitveno stanje taksona
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Plantae (rastline)
Deblo: Magnoliophyta (kritosemenke)
Razred: Magnoliopsida (dvokaličnice)
Red: Rosales (šipkovci)
Družina: Moraceae (murvovke)
Rod: Ficus (smokvovec)
Podrod: '
Vrsta: Bodi
Znanstveno ime
Ficus religiosa (Sveti figovec)
L.

Jaya Sri Maha Bodi (singalsko ජය ශ්රී මහා බොධිය) je sveti figovec v vrtovih Mahamewna v Anuradhapuri na Šrilanki.

Pravijo, da je desna veja (južna veja) zgodovinskega Sri Maha Bodija iz Buda Gaya v Indiji, pod katerim je Buda dosegel razsvetljenje. Zasajeno je bilo leta 288 pr. n. št. [1][2][3], in je najstarejše živo posajeno drevo na svetu z znanim datumom sajenja [4]. Danes je ena od najbolj svetih relikvij budistov na Šrilanki in ga budisti spoštujejo po vsem svetu.

Drugi figovci, ki obkrožajo sveto drevo, ga ščitijo pred neurjem in živalmi, kot so opice, netopirji itd.

Aprila 2014 je vlada prepovedala vsa gradbena dela znotraj 500 metrov od drevesa. Dovoljena bo samo gradnja, ki očitno ne škodi drevesu. [5]

Verski in socialni pomen[uredi | uredi kodo]

Že od nekdaj so Budisti na otoku imeli običaj obiskati in se pokloniti najsvetejšemu drevesu Bodi. To je letni obisk za romarje iz oddaljenih vasi. Obiščejo mesto Anuradhapura in se poklonijo Sri Maha Bodiju. Že od nekdaj oskrbnik dnevno izvaja različna darovanja. Budisti na splošno trdno verjamejo, da bodo darovi, ki so jih dali Jaya Sri Maha Bodiju, prinesli pomembne in pozitivne spremembe v njihovo življenje. Za mnoge budiste je bilo tudi običajno, da so pred Jaya Sri Maha Bodijem sklenili posebne zaobljube, na primer za varno rojstvo svojih otrok brez deformacij, za zdravljenje različnih bolezni in za številne druge vrste primerov. Prav tako je bila dolgoletna tradicija med kmeti okoli Anuradhapure, da bi drevesu Sri Maha Bodiju ponudili riž, pripravljen iz prve žetve. Trdno verjamejo, da takšna darovanja vodijo v trajno proizvodnjo riža z najmanj suše, napadov škodljivcev, vključno s škodo, ki jo povzročajo sloni.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Fotografija, posneta od spodaj, Pahatha Maluwa.

V 3. stoletju pred našim štetjem ga je na Šrilanko pripeljala Sangamitta Theri (v Pali Sanghamitra), hči cesarja Ašoka in ustanoviteljica redov budističnih nun na Šrilanki. Leta 288 pr. n. št. ga je kralj Devanampiya Tissa zasadil na visoki terasi, približno 6,5 m nad tlemi v parku Mahamevnāwa v Anuradhapuro in obdal z ograjo.

Prispevek[uredi | uredi kodo]

Številni starodavni kralji so darovali na tem verskem mestu. Kralj Vasaba (vladal od 65 do 107) je postavil štiri kipe Bude na štirih straneh svetega drevesa. Kralj Voharika Tissa (214 - 236) je dodal kovinske kipe. Kralj Mahanaga (569 - 571) je zgradil vodni kanal okrog svetega drevesa, kralj Sena II. (846 - 866) ga je obnovil. [10]

Sedanji zid je zgradil Ilupandeniye Athtadassi Thero v času kralja Kirti Sri Rajasinha (1747-1782), da bi ga zaščitil pred divjimi sloni, ki bi drevo lahko poškodovali. Višina zidu je 3,0 m, debelina pa 1,5 m; dolžina od severa do juga je 118,3 m in od vzhoda do zahoda 83,5 m.

Prvo zlato ograjo okrog svetega drevesa so zgradili nekateri budistični privrženci v Kandiju pod vodstvom Yatirawana Narade Thera leta 1969. Železno ograjo pod zgornjo zlato ograjo so postavili ljudje Gonagala pod vodstvom Yagirala Pannananda Thera.

Antični modeli[uredi | uredi kodo]

Dva kipa Bude lahko vidimo v hiši podob; kamnit kip stoji na desni strani kamnitega zidu. Kobra kamen je zelo redka oblika, ki prikazuje reliefno figuro kobre. V tem verskem mestu je več monolitnih glav z navadnimi rezi.

Odkritje[uredi | uredi kodo]

Jaya Sri Maha Bodhi in 1891

Razvaline starodavne zgradbe imenovane Mayura Pirivena (samostan Mayura) so našli na jugozahodu Jaya Sri Maha Bodija, v bližini pa so vidne ruševine stupe, imenovane Dakkhina Tupa (južni samostan).

Glede na starodavne šrilanške kronike so nekoč v preteklosti zgradili nekatere zidove in terase, ki obkrožajo sveto drevo. Mahavamsa navaja, da je kralj Gothabhaya (249 - 262) zgradil steno iz lomljenca. Dipavamsa poroča, da je kamnito teraso in mrežasto ograjo postavil kralj Kirthi Sri Meghavarna (302 - 330).

Med izkopavanji za rekonstrukcijo sedanjega zidu so našli ruševine iz lomljenca iz časa kralja Gotabhya in kamnito teraso skupaj z mrežo, ki jo je zgradil kralj Kirthi Sri Meghavarna. Ta je bila ohranjena na mestu in javno dostopna od januarja 2010.

Incidenti[uredi | uredi kodo]

Leta 1907 in 1911 sta padli dve veji svetega drevesa. Nek posameznik je leta 1929 odrezal vejo. Tamilski Tigri so leta 1985 streljali in masakrirali številne singalske budiste na zgornji terasi. Ta incident je znan kot pokol v Anuradhapuri. [6]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Shanika Sriyananda (3. julij 2011). »Caring for the Jaya Sri Maha Bodhi «. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 13. aprila 2013. Pridobljeno 8. maja 2013.
  2. Weerakoon, Rajitha (11. december 2011). »Sanghamitta Theri forged the liberation of Lankan women«. SundayTimes. Pridobljeno 9. maja 2013.
  3. Pelpola, Charith (16. avgust 1998). »Oldest sacred symbol«. SundayTimes. Pridobljeno 9. maja 2013.
  4. »The Coming of the Bodhi Tree to Lanka«. Pridobljeno 8. maja 2013.
  5. »arhivska kopija«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 24. aprila 2014. Pridobljeno 26. novembra 2017.
  6. Kulatunga, Prof. T. G. (2003). »1«. Anuradhapura Atamasthanaya (v singalščini). Maharagama: Tarangi Prints. str. 8–9. {{navedi knjigo}}: |access-date= potrebuje |url= (pomoč)

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]