Jakob Gale

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Jakob Gale
Rojstvo5. maj 1953({{padleft:1953|4|0}}-{{padleft:5|2|0}}-{{padleft:5|2|0}}) (67 let)
DržavljanstvoFlag of Slovenia.svg Slovenija
Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg SFRJ
Poklicpublicist, prevajalec, ekonomist

Jakob Gale, (* 5. maj 1953) upokojeni publicist, prevajalec in ekonomist, ki je živel in delal predvsem v tujini. Ko je dopolnil sedmnajst let je odšel na služenje vojaškega roka v Makedonijo, po vrnitvi se je zaposlil in se šolal ob delu. Ker ni hotel vstopiti v ZK je odšel v tujino in sprva prodajal časopise na dunajskih križiščih, kasneje pa mu je lastnik avstrijske medijske hiše ponudil zaposlitev in postal vodja trženja za celotno Vzhodno Evropo.

Po osamosvojitvi se je preselil v Slovenijo in začel sodelovati z norveško finančno ustanovo kot borzni analitik. Leta 2008 se je upokojil in se posvetil svojim strastem - cigaram in avtomobilom. Kot zunanji sodelavec nekaterih medijskih hiš je objavljal tekste iz zgodovine avtomobilizma doma in v tujini.

Poleg nekaj strokovnih knjig in množico člankov s področja denarništva, njegov knjižni opus predstavlja predvsem fotomonografija "Cerkve na slovenskem" (podnaslov - farne cerkve ljubljanske nadškofije) [1] ki je ob letu izida 1996. dvignila veliko prahu in povzročila razburjenje v slovenskih cerkvenih krogih, predvsem v uredništu Družine, saj je ta knjiga bila prva obširnejša fotomonografija o slovenskih cerkvah v ljubljanski nadškofiji na Slovenskem (CIP 726.5 (497.12), ki jo ni izdala nobena od Cerkvenih založb.

Njegova prvotna zamisel je bila izdati trilogijo (nedokončani sta fotomonografiji o tedanji mariborski in koprski škofiji) in čeprav knjiga nima verskega značaja, je s posameznimi opisi določenih cerkva pokazal na dvoličnost cerkvenih dostojanstvenikov na Slovenskem. Navkljub oviranju s strani nekaterih slovenskih cerkvenih dostojanstvenikov, je v določenih cerkvenih krogih našel podporo in neodvisnega samostojnega založnika (A.Krašovec Publikacije - založba je po izidu te knjige zaradi nasprotovanja RKC zašla v težke finančne težave in je prenehala z delovanjem), ki je knjigo objavila in se danes nahaja v skoraj vsakem slovenskem župnišču.