Jacques Cartier

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Jacques Cartier
Portret
Jacques Cartier, portret Théophila Hamela, okoli 1844.
Rojstvo31. december 1491
Rothéneuf[d], Duchy of Brittany[d]
Smrt1. september 1557 (65 let)
Saint-Malo[1]
DržavljanstvoPavillon royal de la France.svg Kraljevina Francija
Poklicnavigator, raziskovalec, seafarer
PodpisJacques Cartier Signature.svg

Jacques Cartier [žák kartjé], francoski raziskovalec, * 31. december 1491, Saint-Malo, Francija, † 1. september 1557, Saint-Malo.

Cartier je bil eden najpomembnejših raziskovalcev Kanade.

Jacques Cartier je bil francoski pomorščak, ki je živel na prelomu 15. v 16. stoletje. Francoski kralj ga je poslal iskati "dežele polne zlata in drugega bogastva". Cartier je plul trikrat, vsakič okoli Nove Funlandije do Kanade, vsakič je zaman iskal zahodno pot do Azije, katero je iskalo veliko pomorščakov tisti čas, vendar je vseeno vztrajal, da nekje tam mora biti. In vsakič je zvesto poizvedoval po tem, kako bi svojemu kralju prinesel čim več zlata in draguljev.

Na prvi svoji poti je ugrabil sinova irokežkega poglavarja in ju odpeljal s seboj v Francijo, na drugi poti se je z njima vrnil nazaj in ju začasno vrnil očetu... vse dokler ni s pretvezo ugrabil očeta in ga odpeljal v Francijo. Tam so sicer z njim lepo ravnali a je vseeno podlegel bolezni. Vendar je o obljubljeni deželi Saguenay, polni zlata, rubinov in drugih zakladov povedal dovolj, da so pripravili še tretjo odpravo. Ko se je Cartier tretjič vrnil v Kanado, je domorodcem povedal, da poglavar Donnacona v Franciji živi kot kralj in se zato noče več vrniti domov. Obogatel ni in zato potem, ko z Irokezi ni najdel skupnega jezika in zlata, odplul nazaj v Francijo kjer je leta 1557 umrl za tifusom. Za seboj je pustil veliko zemljevidov tistega območja in ime ozemlja Kanada (v jeziku Irokezov kanata:vas)

Sklici[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]